NUMARUL
207-208

Români peste hotare

În sprijinul românilor de peste hotare

Reporter: editura December - 12 - 2013

logo-niro-1Una dintre problemele cele mai acute aflate în prim-planul dezbaterii europene este cea reprezentată de efectele liberalizării totale a pieţei muncii pentru lucrătorii români în toate statele UE, de la 1 ianuarie 2014. Polemica iscată în jurul acestei teme îi afectează deopotrivă pe compatrioţii noştri care aparţin unor comunităţi bine închegate în alte state de mai mult timp şi pe cei care doresc să meargă la lucru în unele din aceste ţări.

NIRO Investment Grup, ce şi-a creat un binemeritat renume prin implicarea în numeroase acţiuni sociale şi umanitare în ţară, a luat decizia de a se alătura iniţiativelor de sprijinire a românilor aflaţi dincolo de hotare. Astfel, în ultima perioadă, grupul de firme NIRO a iniţiat şi susţinut, din îndemnul preşedintelui său, dl. Nicolae Dumitru, editarea unui ciclu de publicaţii dedicate conaţionalilor noştri care fac parte din comunităţile de români din străinătate, dar şi celor care lucrează temporar sau doresc să se întoarcă, tot mai numeroşi în ultima perioadă, realizate ca suplimente ale revistei „Balcanii şi Europa”.

Un număr de cinci ediţii ale publicaţiei „Români peste hotare” au reflectat viaţa comunităţilor româneşti din Spania, ştiut fiind faptul că românii sunt cea mai numeroasă comunitate de străini din această ţară. De la evoluţiile economice cu efecte directe asupra românilor, până la măsurile pe care le ia statul român pentru a-i reintegra pe cei care îşi propun să se întoarcă acasă, nici un aspect din traiul românilor aflaţi în Regatul spaniol nu a rămas neconsemnat. Iar efectele colaborării publicaţiei „Români peste hotare”, din cadrul NIRO Investment Grup, cu asociaţiile de români din Spania, precum şi cu bisericile româneşti, au generat ample ecouri.

Preocupările unui număr de patru publicaţii speciale s-au îndreptat, de asemeni, spre românii din Marea Britanie, aflaţi, mai ales în acest an, în mijlocul unor campanii menite parcă să îngreuneze imigraţia. Accentuând faptul că ei îşi aduc o certă contribuţie la progresul competitivei economii britanice, a fost subliniată necesitatea ca românilor să le fie respectat statutul de cetăţeni europeni.

Printre comunităţile româneşti spre care revista „Balcanii şi Europa”, prin intermediul suplimentelor sale, şi-a îndreptat atenţia se află şi cele existente în Franţa, stat care, de asemeni, beneficiază de aportul valoric adus de profesionalismul românilor. De altfel, această ţară recunoaşte aceste merite, lărgind continuu aria meseriilor în care românii pot activa. Şi în acest caz, publicaţia a menţinut un contact neijlocit cu bisericile româneşti din Franţa, nuclee care coagulează spiritul naţional în Hexagon.

Nu au fost uitaţi compatrioţii noştri din Italia, precum şi din state din nord-vestul Europei – Germania, Belgia, Olanda – în care români cu înaltă calificare, performanţi şi serioşi, au pornit să-şi clădească un viitor şi cărora le-au fost dedicate, de asemeni, suplimentele noastre.

Ecourile seriei de publicaţii „Români peste hotare” nu au întârziat: prin scrisori şi mesaje emoţionante, compatrioţii noştri care şi-au luat viaţa în propriile mâini şi îşi clădesc un viitor în alte ţări au transmis că suplimentele revistei „Balcanii şi Europa” face parte din viaţa lor cotidiană, fiind o serie de publicaţii binevenite şi necesare.