NUMARUL
207-208

Mai în glumă mai în serios

Premii ciudate

Reporter: editura November - 3 - 2013

carol romanSe pare că în anumite cercuri ziaristice s-a ivit o întrebare: de ce numai cei înţelepţi şi dotaţi să primească premii înalte, cum ar fi, de pildă, Premiul Nobel? N-ar fi oare cazul ca, premii internaţionale să încununeze şi studii ciudate, trăznite şi, cel mai ades, inutile, al căror număr este, oricum, covârşitor şi care să poarte, de asemeni, un nume celebru, ca de pildă „Premii Ig Nobel”?! Aceste premii s-ar înscrie în logica epocii pe care o trăim şi care acceptă şi chiar susţine şi aşa ceva, după cum se va vedea!

După cum era de aşteptat, şi în acest caz au intervenit americanii! Aflăm că Universitatea „Harvard” a decernat şi în acest an aşa numitele „Premii Ig Nobel”, sponsorizate de revista „Annals of Improbable Research”. Să derulăm acum incredibilul devenit… credibil.

Un important studiu, după cum este recomandat, a primit „Premiul probabilităţii”, pentru că a arătat că „cu cât o vacă rămâne lungită mai mult timp, cu atât este mai probabil ca ea să se ridice în curând”. Autorii săi – cercetători din Marea Britanie, Olanda şi Canada – după multe ore de studii, după cum afirmă aceştia, au mai adăugat o descoperire senzaţională: „dacă o vacă se ridică, nu este uşor să ştii când se va culca din nou”. Într-adevăr, impresionant!

La categoria biologie şi astronomie, premiul a fost atribuit unei alte echipe internaţionale de cercetători, din Suedia, Africa de Sud, Germania, care au demonstrat, cu hărţi şi grafice, că „gândacii de bălegar – când se rătăcesc – îşi regăsesc drumul privind Calea Lactee”. Excepţională descoperire! Şi mai cu seamă utilă! Iar Premiul IgNobel la chimie a recompensat o echipă japoneză, care a descoperit că „procesul prin care cepele provoacă lăcrimarea este mai complicat decât credeau oamenii de ştiinţă până acum”. Într-adevăr, incredibil! În medicină, premiul a fost atribuit unei echipe sino-japoneze, care a studiat „efectul muzicii de operă asupra şoarecilor cărora li s-a făcut un transplant cardiac”. Pe drept, o asemenea descoperire era strict necesară omenirii! Nici cei din domeniul psihologiei nu s-au lăsat mai prejos: echipa de cercetători condusă de Laurent Begue (Universitatea Pierre Mendes, din Grenoble, Franţa) şi-a adjudecat premiul, pentru un studiu care demonstrează influenţa pozitivă a băuturii asupra frumuseţii fizice”, intitulat sugestiv „Beauty is in the eye of the beer holder” („Frumuseţea este în ochii deţinătorului de bere”) şi care susţine că, cu cât bei mai multă bere, cu atât te consideri a fi mai frumos. Cercetarea acestui subiect a fost realizată după o îndelungată cooperare dintre Universităţile Paris-Descartes şi Universitatea de Stat din Ohio, iar constatările au fost publicate anul trecut până şi în „British Journal of Psychology.” Oare nu şi-or fi băgat codiţa magnaţii berii? Asta da reclamă! Ne întrebăm doar, precauţi…

Şi alte studii premiate fascinează, la rândul lor, prin actualitatea problematicii acestor timpuri. Astfel, Premiul Ig Nobel 2013 pentru Pace i-a fost decernat preşedintelui din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, care susţine că, în ţara sa, aplauzele în public încălcă legile in vigoare, iar cel în fizică a revenit unor cercetători din Italia (Universitatea din Milano), care au susţinut că „unele persoane ar fi capabile fizic să alerge pe suprafaţa unui lac dacă acesta se află sub influenţa lunii”.

Câştigătorii care au călătorit pe cheltuiala proprie spre a-şi ridica înaltele distincţii au avut la dispoziţie două minute pentru discursul de mulţumire, aflaţi fiind sub supravegherea intransingentă a unei fetiţe de opt ani. Iar universitatea americană se mândreşte cu faptul că premiile au fost remise câştigătorilor lor de cinci autentici laureaţi ai premiului Nobel: Dudley Herschbach (chimie, 1986), Roy Glauber (fizică, 2005), Eric Maskin (economie, 2007), Sheldon Glashow (fizică, 1979) şi Frank Wiczek (fizică, 2004).

Şi o ultimă informaţie concludentă: pentru prima dată, câştigătorii Premiilor Ig Nobel au primit şi bani – 10 trilioane de dolari! Însă… dolari din Zimbabwe, adică aproximativ patru dolari americani. Mai pe româneşte tradus, nu au dat nici „doi bani” pe ei!

Şi totuşi, criză, ne-criză, lumea se amuză! Iar noi am captat, justificaţi, cele susţinute mai sus, în cadrul rubricii noastre „Mai în glumă, mai în serios…”

Carol Roman