NUMARUL
207-208

Editorial

Convergenţe…

Reporter: editura November - 3 - 2013

carol romanIstoria ultimilor ani din viaţa politică a ţării este plină de încercări, când reuşite, când parţial eşuate, de a aşeza ţara pe un făgaş care, alături de Uniunea Europeană, să aducă o viaţă tihnită şi îndestulată pentru întreaga populaţie. Numai că, din pricini uneori obiective, alteori subiective, acest ţel parcă mai mult se îndepărtează de noi decât se apropie. Adversităţile manifestate cu înverşunare neobişnuită de către forţele politice aflate ori la putere ori în opoziţie risipesc păgubos energia naţională.

Şi totuşi, atunci când apare o situaţie pe care am denumi-o a fi de „interes naţional”, înţelegerea tacită ori declarată îşi face loc. Şi, indiferent de simpatiile unora sau ale altora, va trebui să înregistrăm pozitiv afirmaţia simbolică a preşedintelui Traian Băsescu, care, aflat într-un moment important şi pentru naţiunea română, a afirmat un ţel comun: „România are o obligaţie «de sânge» în a-i sprijini pe moldoveni”.

În mod categoric, susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova reprezintă unul dintre avantajele încheierii, la apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. De altfel, în timpul discuţiilor dintre preşedinţii României şi Republicii Moldova, a fost iniţiat un program de susţinere economică, socială şi politică a Moldovei, a fost afirmată disponibilitatea României de a creşte substanţial importurile de vinuri şi alte produse agricole din R. Moldova, ca urmare a deciziei de a se bloca accesul acestora pe piaţa rusească.

În această problemă, cu diferenţe de nuanţe ori de priorităţi, şi-a afirmat angajamentul de a pune umărul şi premierul Victor Ponta, care a dat asigurări că Guvernul României sprijină în totalitate parcursul european al Republicii Moldova, cu referire la terminarea gazoductului Iaşi-Ungheni, proiect eminamente european, construit din colaborarea dintre cele două ţări, cu aport financiar şi politic al Uniunii Europene. Se mai are în vedere şi reconstrucţia podurilor dintre România şi Republica Moldova, distruse în cel de-al doilea război mondial, interconectarea celor două ţări şi în domeniul electricităţii, alături de sectorul gazelor şi integrarea europeană a statului moldovean.

Şi şeful diplomaţiei române a întreprins şi iniţiat acţiuni de informare a altor state în legătură cu sprijinul pe care îl acordă România pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, contând pe reacţia solidară şi a altor state europene. Relevant este în acest sens şi comunicatul dat publicităţii după întâlnirea dintre miniştrii de Externe român si polonez, Titus Corlăţean şi Radoslaw Sikorski, prin care se cere românilor şi europenilor să susţină Republica Moldova, în accesul în Uniunea Europeană.

Cum se poate că tocmai în aceste împrejurări, (în curând Vilnius) s-au găsit cei de la „Rospotrebnadzor” (Protecţia consumatorilor) să acuze „calitatea nesatisfăcătoare a produselor moldoveneşti”?! Răspunsul este evident. O metodă asemănătoare este aplicată şi Letoniei, ţară de unde nu se vor mai importa nici un fel de lactate, în contextul în care atitudinea Guvernului de la Vilnius a fost de promovare asiduă a apropierii Ucrainei şi Republicii Moldova de Uniunea Europeană, scrie „EU Business”.

Consemnăm cu satisfacţie faptul că Republica Moldova este susţinută şi de Parlamentul European, care a adoptat o propunere comună de rezoluţie în care se atrage atenţia asupra constrângerilor alarmante ale Moscovei asupra ţărilor foste membre al URSS, printre care Ucraina şi Moldova, pentru a renunţa la asocierea cu Uniunea Europeană, în contextul apropiatului summit de la Vilnius. Parlamentul European îndeamnă Comisia şi Consiliul să prezinte măsuri concrete şi efective. Mai mult chiar, Uniunea Europeană îşi afirmă disponibilitatea de a asista ţările din Parteneriatul Estic în eforturile lor de integrare, prin sprijinirea aplicării provizorii a secţiunilor relevante din acordurile de asociere sau de liber schimb, prin deblocarea împrumuturilor suspendate şi a programelor de asistenţă.

Carol Roman