NUMARUL
207-208
Din nefericire, din nou suntem martori ai modului incalificabil în care autoritățile ucrainene tratează minoritățile ...
Reputatul jurnalist și analist de politică externă Corneliu Vlad prezintă publicului un volum de rezonanță ...
Binecunoscutul critic literar și scriitor Eugen Uricaru, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este ...
Desigur, acțiunile sale, scrieri ori cuvântări, scrisori etc. i-au atras nemulțumirea administrațiilor, fiindu-i interzisă intrarea ...
Potenţialul ştiinţific al ţării noastre este construit de eminenţi oameni de ştiinţă din diferite domenii ...
profesionalism, reputație, patriotism Societatea românească de astăzi privește spre perioada dintre cele două Războaie Mondiale ca ...
Principiile statutului de neutralitate al unei țări au fost stabilite în secolele al XIX-lea și ...
Marea Neagră etalează încă una din fațetele ei de interes strategic cu mize regionale importante, ...
Susținător al unor proiecte de anvergură, solidar cu nevoile reale ale comunității în perioade dificile, ...
Cea mai importantă organizație internațională din lume, ONU, este direct implicată în eforturile de a ...
Destinul geopolitic al Mării Negre este unul paradoxal. Dacă în istoria modernă, timp de aproape ...
- înfruntarea titanilor La 3 noiembrie 2020, o lume întreagă va urmări alegerile prezidențiale din cea ...
În democrațiile avansate, politicienii reprezintă o elită a societății și se comportă ca atare. Astfel ...
  Ȋn sfârșit, după două „ture” de înaltă tensiune, am ales și noul nostru președinte, în ...
NIRO Investment Group a început lucrările de construcție pentru cel mai înalt hotel din România, ...
Niro Investment Group” – 20 de ani de implicare activă în societatea românească
SUPLIMENT ANGLIA

Imigraţia – clişeele, faţă în faţă cu realitatea

Reporter: editura October - 15 - 2013

Este binecunoscut faptul că Marea Britanie a dus multă vreme la nivel de guvern, susţinut de o parte a mass-media, o campanie împotriva imigraţiei. Preconizata ridicare a restricţiilor de pe piaţa muncii pentru lucrătorii din România şi Bulgaria, din 2014, a acutizat accentele acestei stări de lucruri. În rândul populaţiei s-a instalat o prejudecată: se consideră că românii şi bulgarii vor invada ţara, vor ocupa locurile de muncă şi vor profita de asistenţa socială din Regatul Unit.

Şi totuşi, această campanie nu este susţinută de argumente concrete, de date statistice, de cifre reale…

Politica oficială

Începând din 2014, românii şi bulgarii, asemenea altor cetăţeni ai Uniunii Europene, vor avea dreptul de a locui şi de a munci fără restricţii în Marea Britanie, ţară în care în prezent au nevoie de autorizaţie înainte de angajare. Pe măsură ce se apropie acest termen, puterea de la Londra îşi reînnoieşte „avertismentele”. Iată două dintre cele mai recente: cel al ministrului britanic pentru Comunităţi şi Administraţie Locală, Eric Pickles, care consideră că un „aflux” de români şi bulgari ar putea amplifica problemele privind locuinţele, şi cel al secretarului de stat pentru Imigraţie Mark Harper: „Nici un cetăţean al UE nu are acces nerestricţionat în Marea Britanie. Nu putem să nu amintim şi campania Ministerului britanic de Interne, în care imigranţii erau sfătuiţi „să plece acasă sau riscă arestul”, de pe postere publicitare. De altfel, ministrul de Interne Theresa May şi liderul laburist Ed Miliband sunt în fruntea exprimării „îngrijorărilor” că migraţia sporită ar putea reduce salariile, în special ale celor cu cele mai mici venituri.

Grupul „Migration Matters Trust” estimează o imigraţie modestă

Grupul „Migration Matters Trust” estimează o imigraţie modestă

La rândul ei, organizaţia (non-politică…) „MigrationWatch” se pronunţă pe subiect în termeni vagi: românii şi bulgarii vor intra în competiţie cu tinerii muncitori britanici, susţine Sir Andrew Green, preşedinte al organizaţiei; 50.000 de români şi de bulgari ar putea intra în Marea Britanie în fiecare an, cifră care se va menţine timp de cinci ani de la eliminarea restricţiilor; o parte din cei aproximativ un milion de români care trăiesc în Spania sau în Italia s-ar putea muta în Marea Britanie; noul val de imigranţi va avea „consecinţe semnificative” asupra domeniului imobiliar şi pieţei muncii etc. Nimic, însă, despre date care să susţină aceste afirmaţii, despre statistici clare sau argumente temeinice, cu atât mai mult cu cât însuşi premierul britanic David Cameron a declarat că, deocamdată, nu se pot oferi estimări cu privire la numărul de români şi de bulgari ce ar putea veni în Marea Britanie (acest lucru nu l-a împiedicat să dispună ca „numărul imigranţilor să fie redus la zeci de mii până la următoarele alegeri”, punctează presa din România).

Se poate observa cât de departe sunt aceste acţiuni şi declaraţii de prevederile articolului 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care atestă faptul că libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental în interiorul blocului comunitar!

Datele reale

Organizaţia „MigrationWatch”, în avanpostul anti-imigraţiei

Organizaţia „MigrationWatch”, în avanpostul anti-imigraţiei

Abţinerea cabinetului Cameron de la estimări nu este întâmplătoare. Un singur exemplu: Oficiul Naţional pentru Statistică de la Londra susţine că 141.000 de români şi bulgari au fost angajaţi în perioada aprilie-iunie 2013, comparativ cu 112.000 în precedentele trei luni. Dar aceste informaţii au fost demontate de Ministerul român al Afacerilor Externe, care a prezentat datele oficiale ale Ministerului de Interne britanic: procentul de creştere a prezenţei românilor în Regatul Unit este de numai 0,3%, nu de 26%, cum a reieşit din calculele Statisticii de la Londra. Aceasta a îndreptăţit partea română să califice drept „speculative şi nefundamentate pe baze reale” cifrele care au „inflamat” presa şi opinia publică din Marea Britanie: „datele publicate de Oficiul Naţional pentru Statistică se referă la numărul cetăţenilor români aflaţi în diverse forme de angajare în Marea Britanie, în cursul trimestrului II 2013, nu la numărul muncitorilor români care au sosit în Marea Britanie în perioada aprilie-iunie. (…) Interpretarea potrivit căreia sporul de forţă de muncă din România înregistrat în trimestrul II 2013 este egal cu numărul românilor care au venit în Marea Britanie în aceeaşi perioadă de timp este doar o speculaţie, nefiind fundamentată pe date reale”, precizează fără echivoc MAE.

Libera circulaţie în interiorul UE, un drept fundamental

Libera circulaţie în interiorul UE, un drept fundamental

De altfel, realitatea este confirmată şi de un raport al grupului „Migration Matters Trust”. Atul Hatwal, director al Departamentului Imigraţie al acestei organizaţii, arată că, în realitate, numărul românilor care vor intra în Marea Britanie în 2014 nu va depăşi 20.000: Estimarea noastră este mult mai mică decât cele făcute de alte grupuri şi s-a bazat pe analiza modelelor de imigraţie istorice ale UE, factorii macro-economici, cum ar fi impactul recesiunii asupra Marii Britanii şi a oportunităţilor de muncă. Noi credem că grupurile anti-imigraţie au strigat de prea multe ori că vine lupul”. Celor care aduc în discuţie datele reale li se alătură şi Institutul politc britanic „Adam Smith”, care conluzionează, după examinarea profilurilor migranţilor români şi bulgari care trăiesc în prezent în Marea Britanie, că asemenea previziuni apocaliptice pur şi simplu nu sunt corecte.

Cât priveşte „năvala” românilor şi bulgarilor la beneficiile sociale britanice, aceste speculaţii sunt demontate de un studiu BBC dat publicităţii în acest an şi care confirmă faptul că, dată fiind componenţa demografică a potenţialilor imigranţi români şi bulgari (oameni tineri), cererea de ajutoare sociale sau locuinţe este semnificativ mai mică în comparaţie cu cea venită din partea nativilor britanici.

Efecte şi reacţii

„Avertismentele” politicienilor, „alarmele” trase de anumite organizaţii au avut un efect previzibil: britanicii sunt mai îngrijoraţi în legătură cu ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari decât locuitorii altor ţări din Uniunea Europeană, arată un sondaj realizat de centrul de opinie britanic „YouGov”. Astfel, peste jumătate dintre respondenţii insulari consideră că restricţiile referitoare la români şi bulgari ar trebui ridicate mai târziu de data stabilită, în timp ce numai 30% dintre francezi, de pildă, sunt de acord cu această idee. Alte cercetări arată că britanicii susţin, în număr mare, faptul că ei sau o persoană din familia lor au întâmpinat probleme în a-şi găsi un loc de muncă ori au fost plătiţi mai puţin din cauza lucrătorilor străini.

„The Sun” speculează pe tema „năvalei” românilor la ajutoarele britanice

„The Sun” speculează pe tema „năvalei” românilor la ajutoarele britanice

Cât priveşte graba unei părţi a mass-media de a întreţine starea de nelinişte, două titluri sunt relevante: 100 de locuri de muncă sunt ocupate în fiecare zi de români şi bulgari („Daily Mail”) şi 350.000 de români şi bulgari vor avea dreptul să se stabilească în UK („Express”). Doar că britanicilor nu li se spune şi că acestea sunt estimări vechi din 2006 (înainte ca România şi Bulgaria să devină state membre ale UE) şi care s-au dovedit, la rândul lor, departe de ceea ce s-a întâmplat ulterior: faţă de cei 300.000 de români şi bulgari care se presupunea că ar fi urmat să intre în Marea Britanie în primii trei ani după aderare, doar jumătate se înregistrează după şapte ani…

Din păcate pentru modelul de democraţie care a fost dintotdeauna Marea Britanie, reacţia de respingere faţă de imigranţi devine una „în lanţ”: britanicii se consideră „ameninţaţi” nu doar de est-europeni, ci şi de ţări altădată „egale”. Mai exact, alături de români şi bulgari, presa a „pus tunurile” pe „eurorefugiaţi” – cum sunt numiţi cetăţeni ai ţărilor care încă sunt în recesiune, cum ar fi Spania, Grecia sau Portugalia – care vin în Regatul Unit pentru a-şi căuta de lucru. În plus, creşterea de ani buni a numărului de imigranţi non-europeni a făcut ca, pentru prima dată, britanicii albi să fie o minoritate în Londra. Ca urmare, politicienii (în frunte cu amintitul ministrul de Interne Theresa May, care încearcă să respecte promisiunea pre-electorală a premierului David Cameron de a scădea imigraţia netă anuală la mai puţin de 100.000 de persoane până în 2015) au decis înăsprirea regulilor la frontierele Marii Britanii şi pentru imigranţi din ţări precum India, Pakistan sau Sri Lanka, bineveniţi până mai ieri.