NUMARUL
207-208

declară d-na Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape şi Păduri

Doamnă ministru, aţi făcut, la nivel naţional, o radiografie, pentru a cunoaşte când s-au făcut ultima dată lucrări de îndiguire, de apărare împotriva inundaţiilor în zonele vulnerabile, despre care ştim că în fiecare an, cel puţin de două ori, se inundă?

D-na Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape şi Păduri

D-na Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape şi Păduri

Sunt 300 de astfel de investiţii în Minister, unele dintre ele începute chiar de pe vremea comunismului. Eu am făcut o prioritizare: lucrările care sunt cu grad de realizare 80% trebuie finalizate, iar celelalte, care sunt cu grad de finalizare 50%, trebuie, şi ele, finanţate, astfel încât în doi, trei ani, să le putem finaliza. Mai avem, totodată, o listă cu investiţii care trebuie promovate pentru punctele critice. Dar am luat o decizie şi pe termen mediu, de schimbare radicală de politică, şi anume: nu mai facem lucrări doar punctual, acolo unde, într-adevăr, sunt situaţii din acestea critice în caz de ape mari, ci trebuie să facem amenajări strategice ale bazinelor hidrografice, începând de la împăduriri, începând de la combaterea torenţilor, acolo sus, la munte, acumulări, baraje, în care să ţinem apa în caz de ape mari şi, apoi, zone umede şi îndiguiri, astfel încât să-i apărăm pe cetăţeni.

Întâlnire de lucru cu primarii din judeţul Tulcea

Întâlnire de lucru cu primarii din judeţul Tulcea

Conform strategiei de management a riscului la inundaţii, pentru a asigura un grad de apărare pentru cetăţeni de 70%, până în 2020 ne-ar trebui 17 miliarde de euro pentru aceste lucrări, un necesar investiţional foarte mare. De aceea, pregătim proiectele pentru a lua o parte din bani în perioada 2014 – 2020, din fonduri europene, şi ceilalţi vor fi finanţări de la bugetul de stat şi din alte surse.

Din păcate, s-a acţionat numai la efect. Îndiguim cursuri de apă, decolmatăm, facem lucrările din acestea de consolidare ale cursurilor de apă, dar trebuie să umblăm la cauze. Şi cauza este aceea că s-a despădurit o bună parte din suprafaţa României, s-au făcut tăieri ilegale, s-au făcut defrişări necontrolate – 80 de milioane de metri cubi au fost tăiaţi ilegal în perioada 1990-2011, România pierzând 5 miliarde de euro pentru aceste tăieri ilegale. Principala cauză a inundaţiilor, a alunecărilor de teren, a colmatării lacurilor şi cursurilor de apă sunt tăierile ilegale de păduri.

Un alt motiv, pe lângă tăierile acestea necontrolate, sunt construcţiile în zone inundabile şi România acum are planuri de apărare împotriva inundaţiilor şi în acele planuri de apărare sunt trecute extensiile de inundabilitate, dar sunt trecute oarecum ca urmare a unor situaţii trecute în care au avut loc inundaţii, nu după nişte calcule precise. Am demarat nişte studii în toată România pentru a face aceste zone inundabile. Studiile sunt finalizate şi pe baza lor trebuie făcute hărţile de risc. Apoi, noi, ca autorităţi, trebuie să punem pe fiecare casă o etichetă că este zonă inundabilă sau nu.

Verificând lucrările de regularizare a râului Coşuştea, Mehedinţi

Verificând lucrările de regularizare a râului Coşuştea, Mehedinţi

Va fi din ce în ce mai greu să stăpânim fenomenele acestea meteorologice extreme. Ce putem însă să facem este să intervenim rapid pentru limitarea efectelor acestora. Pentru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, investiţiile sunt majore. Ce putem să facem este, pe de o parte, să fim vigilenţi şi să acţionăm rapid, iar pe de altă parte, să delimităm foarte clar aceste zone supuse riscului, prin acele hărţi de inundabilitate şi hărţi de risc.

Autorizaţii de construcţii se dau cu toate că zonele, cum ziceţi dvs, sunt inundabile. Controale se fac la tăieri de lemne, cu toate acestea ne-aţi oferit o cifră de 80 de milioane de metri cubi…

Prin modificarea Codului Silvic, vom schimba radical modul de gestionare a pădurilor din România. Vom înăspri pedepsele, vom introduce reguli stricte, astfel încât să nu se mai permită jaf naţional asupra pădurilor. Principala modificare a Codului Silvic se referă la interzicerea vânzării lemnului «pe picior», cu alte cuvinte, se trece de la vânzarea lemnului estimat la vânzarea lemnului măsurat. Din păcate, am constatat în teritoriu că există situaţii în care angajaţii silvici la ocoale private sau de stat păzeau ziua pădurea, iar după cele opt ore de program aveau firme de exploatare de transport a lemnului şi, practic, tăiau pădurea. Eu îmi asum acest risc, dar sunt decisă să duc această bătălie pentru că avem copii şi trebuie să ne pese de viaţa lor, de condiţiile în care trăiesc şi, de asemenea, de bunurile oamenilor. De felul în care gestionăm pădurile depinde, până la urmă, calitatea vieţii noastre.