NUMARUL
207-208

Mai în glumă mai în serios

Cipul minune

Reporter: editura September - 26 - 2013

carol romanAi dracului mai sunt şi americanii ăştia! Cu ştiinţa lor, în care pompează miliarde de dolari au ajuns să se bage până şi în creierul omenesc. Deşi pare de necrezut, dar acesta este adevărul. Astfel,aflăm că, cei de la International Business Machines (IBM) au dezvăluit cipul care gândeşte asemenea creierului uman. Proiectul a început în 2011 şi se află încă în perioada de lucru, de probe, de perfecţionarea aplicaţiilor. Performanţele sunt cu adevărat uimitoare. Să ne gândim că doar într-o singură încercare au reuşit să simuleze, în anul trecut, 530 de miliarde de neuroni, folosind cel mai rapid calculator din lume, după cum afirmă “Engadget”. Sunt folosite legăturile neurosinaptice care au loc în creier.

Cu alte cuvinte un cip din acesta miraculous ar putea potenţa inteligenţele şi i-ar aduce pe posesorii cipului instalat în cap în postura de giganţi creatori. Vorba aceia, miliarde de neuroni în ticvă, e ceva! Un bleg şiret din aceia cu mulţi bani va putea introduce în capul său un asemenea cip valoros şi din prost va deveni foarte deştept. Numai că lucrurile nu merg chiar atât de liniar! Depinde de ce anume întâlnişte cipul în creierul individului. Un asemenea bleg-şiret cu ajutorul acestei piese diabolice va putea ajunge la fel de dezastruos cât o gaură neagră din spaţiile interstelare.Un deştept ,prin amplasare de cip va putea grăbi mersul omenirii apropiind-o de lumea spaţiilor stelare cu câteva mii de ani.

Şi în politică ar avea multe de spus acest cip miraculous, prin gura cuiva. Dacă, din pornire un politician este un tip mărinimos, cu gândul şi la cei din jur, se va putea construi “utopia lui Thomas Morus”, în care toată lumea va trăi ca în Paradisul lui Adam. Nu tu belea cu plata întreţinerilor, cu taxele şi impozitele, cu…, cu…, cu multe. De va fi plasat în capul unuia care în viscerele sale ascunde un monstru, va fi vai şi amar de cei din jurul lui. Taxe peste taxe, incesturi, arme de distrugere tot mai sofisticate, etc., etc.

Nu aş îndrazni să mă bag cu acest cip în stupul veninos al oamenilor politici de pe la noi deoarece aş fi refuzat şi chiar gonit deoarece… “noi ştim şi singuri că doar avem cap pe umeri”, iar de prea deştepţi nu avem nevoie doarece atâţia câţi avem sunt destui.

Numai că, la drept vorbind, dacă ar fi să îi prezint pe toţi cei din lumea politică ce ar avea nevoie de o infuzie din acest cip miraculous, cu nominalizări şi indicaţii de defecte de funcţionare m-aş pune rău cu toată schema autorităţilor de stat, a Parlamentului, etc., etc.,; dar şi aşa mă tem că am dat prea mult din gură sau, mai bine spus din condei.

O concluzie se trage: cipul acesta miraculous nu este pentru noi, să îl cumpere alţii ce au nevoie, noi suntem deştepţi de la Mama Natură. Dar, mai ştii, poate că pe baza parteneriatului strategic va trebui să îl aducem pe tărâmurile noastre, alături de inteligentele avioane americane F16. Evident, o simplă ipoteză…

Carol Roman