NUMARUL
197-198

Editorial

Vom trăi şi vom vedea…

Reporter: editura August - 9 - 2013

carol roman

La noi, de mai multă vreme s-a instaurat o obişnuinţă nefastă: orice ar face un guvern aflat la putere este văzut de către opozanţi prin lentila neagră a ineficienţei şi nereuşitei. La urma urmei, democraţia permite o atare atitudine în numele dreptului la critică şi la… opoziţie. Numai că, uneori, încercările chiar plăpânde ale unui guvern de a depăşi „standingul” celorlalţi, cu foloase mai mari sau mai mici pentru ţară, sunt minimalizate, trecute în derizoriu şi chiar demolate. Şi cu aceasta socotim că am pus punctul pe i.

Se cunoaşte cât de multe greutăţi are de depăşit ţara noastră şi strădaniile de a survola criza. Între acestea se înscriu şi relaţiile economice internaţionale, încă debile ori, în bună parte, eşuate, fără să încercăm să analizăm motivele, ci doar constatând. În acest context, vom consemna că premierul Ponta a încercat marea cu degetul, dorind să reanime aceste relaţii, prin vizite externe, cum sunt cele din ultima perioadă. A pornit într-un turneu vizând Azerbaidjanul, Kazakhstanul, Uzbekistanul şi China Populară. În aceeaşi perioadă, Ministrul de externe al ţării a efectuat o vizită la Moscova, cu care prilej a avut un schimb de vederi aprofundat privind stadiul relaţiei bilaterale româno-ruse în ansablu ajungându-se şi la un acord asupra posibilităţii reluării activităţii Comisiei Mixte privind studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României.

Fără să ne propunem să prezentăm succesele sau, potrivit opoziţiei, insuccesele acestor vizite, vom constata o agitaţie de aparent bun augur, o anume voioşie prin plecarea la drum lung a unora dintre făuritorii politicii externe româneşti chemaţi să dea o mână de ajutor refacerii sau revigorării, după caz. a relaţiilor economice cu alte ţări.

În Azerbaidjan, odată cu căderea mult lăudatului proiect Nabucco West (în care era parte şi România) temele vizitei au abordat accelerarea proiectului AGRI, cu gazele lichefiate. Celelalte discuţii s-au înscris pe linia mai vechilor convorbiri dintre preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Ilham Aliev, cu rezultatele cunoscute. În Kazakhstan s-a tatonat posibilitatea ca România să primească gaze printr-o extensie a conductei South Stream din Bulgaria spre România, lucru discutabil, precum şi încercarea de rezolvare a diferendului cu Rompetrol. Şi în Uzbekistan s-au pus la cale proiecte cum ar fi producţia de antibiotice şi alte medicamente, iar autorităţile uzbece ar solicita serviciile unor companii IT.

Despre vizita în China: însăşi primirea primului-ministru de către nouă putere abia instalată în urma Congresului Partidului Comunist Chinez, a constituit o reuşită politică majoră pentru ţara noastră, ceea ce a reprezentat un semn de deschidere, îndeosebi către capitalul chinez: cele două mari companii de telecomunicaţii – Huawei şi ZTE îşi extind investiţiile în România care devine centru pentru toate afacerile acestora din Europa; de asemeni şi un proiect în derulare la Rovinari de un miliard de dolari, implicaţie financiară chineză. Urmează să fie văzute rezultatele concrete, după discuţiile ce par a fi rodnice.

La capătul acestui „turnir” românesc s-a aflat la Bucureşti premierul francez, Jean-Marc Ayrault. Cât priveşte această vizită, după reiterarea existenţei parteneriatului strategic între cele două state, a avut loc inaugurarea unui liceu francez, precum şi numeroase convorbiri, sperăm benefice, de constatare a participării oamenilor de afaceri francezi în economia românească, poziţionaţi pe locul patru între investitori în România şi, de asemeni, o susţinere frumoasă colegului de coloratură politică, precum şi sprijin pentru intrarea României în spaţiul Schengen.

Orice s-ar spune, în mod cert sunt semne că există o preocupare pentru dezvoltarea relaţiile economice dintre România şi alte ţări, ce ar trebui să fie susţinută de către toţi, indiferent de rang ori apartenenţă partinică. Cât priveşte rezultatele? Vom trăi şi vom vedea.

Carol Roman