NUMARUL
197-198
Se cunoaște că, în ultima perioadă, dezbaterile din țări membre ale Uniunii Europene au abordat ...
Ca în fiecare an, în luna decembrie sunt comemorate victimele Revoluției din 1989: aproape 1.000 ...
După 1989, am avut surpriza ca în România să izbucnească uitatele conflicte inter-etnice. Nu știam ...
- spre Vest sau spre Est? - Au trecut mai bine de șase luni de la ...
Reprezentant al unei biserici străvechi, Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, figurează printre liderii religioși importanți ...
Republica Populară Chineză, țara cea mai populată din lume, și Federația Rusă, țara de pe ...
Africa a încetat de mai multe decenii să fie „continentul sărăciei”, iar marile puteri ale ...
Schimbarea numelui țării este un proces complicat atât intern, cât și la nivel internațional. De ...
În fiecare an, în toată lumea se înregistrează peste un miliard de călătorii în străinătate. ...
Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” a aniversat zece ani de la înființare în România. Cu ...
Limbajul diplomatic al celor aflați la putere suportă tranziții ciudate atunci când este vorba despre ...
Complexul comercial „Dragonul roșu”, din cadrul „NIRO Investment Group”, a lansat o nouă campanie umanitară ...
SUPLIMENT SPANIA

Ce trebuie să ştim pentru a lucra legal în Spania

Reporter: editura July - 31 - 2013

Legislaţie instabilă, viitor incert

Toţi cetăţenii rezidenţi în Spania sunt obligaţi să declare dacă au bunuri sau valori în străinătate. Noua lege împotriva fraudei fiscale vizează proprietăţile din străinătate şi conturile bancare pe care le deţin atât spaniolii, cât şi străinii rezidenţi în Spania. Legea prevede declararea către Fisc (Agencia Tributaria) a tuturor bunurilor, valorilor, proprietăţilor imobile sau poliţelor de asigurare care depăşesc valoarea de 50.000 de euro. Măsura vizează atât persoanele fizice, cât şi firmele.

declaratii-venituriDacă, pe de o parte, depunerea declaraţiei privind bunurile din străinătate are, potrivit decretului emis de Guvernul de la Madrid, un unic scop, cel de a preveni şi a combate frauda fiscală, pe de altă parte românii din Spania se tem că nu vor mai primi ajutor de şomaj. Daniela Vărzari, responsabil al Centrului de Informare Europeană Europe Direct”, din Coslada, a explicat că românii sunt îngrijoraţi că ar putea să fie tăiaţi de pe lista ajutoarelor de 400 de euro acordate şomerilor de lungă durată, amintind că, în septembrie 2012, Ministerul Sănătăţii a decis că străinii din Spania pot beneficia de asistenţă sanitară gratuită numai dacă au venituri de până la 100.000 de euro pe an:  Există o anumită temere, că se vor lua în calcul aceste bunuri pentru condiţionarea acordării unor ajutoare sociale, pensia minimă garantată de legea spaniolă, plata unor impozite suplimentare. În momentul de faţă, în legea spaniolă nu apar aceste menţiuni. Totuşi, există, la nivel naţional, anumite dispoziţii care oferă anumitor grupuri de persoane ajutoare. Prin urmare, nimic nu împiedică autorităţile spaniole să coreleze aceste date fiscale cu anumite prestaţii de genul acesta. Eu nu mă refer la ajutoare de şomaj sau anumite prestaţii contributive, rezultate în urma plătirii cotizaţiilor faţă de statul spaniol, ci mă refer la acele ajutoare sociale care sunt date aici, inclusiv asistenţa sanitară, care în momentul de faţă este legată de existenţa unor venituri. În condiţiile de faţă, dacă persoanele ar trebui să declare toate bunurile pe care le au în străinătate, şi dacă depăşesc acele bunuri, în total, valoarea de 100.000 de euro, vor rămâne fără asigurare sanitară”.


Liberul acces pe piaţa muncii

situaţii speciale în 2013

În plus faţă de categoriile cunoscute, beneficiază de liber acces pe piaţa muncii din Spania şi membrii de familie români (soţ, soţie, copil sub 21 de ani sau aflat în întreţinere) ai unui cetăţean european cu liber acces pe piaţa muncii din Spania: cetăţeanul român care este soţul, soţia, copilul sub 21 de ani sau aflat în întreţinerea unui cetăţean al unui stat membru UE (nu neapărat român) care are drept de liber acces pe piaţa muncii din Spania, conform legislaţiei europene în vigoare, beneficiază de dreptul la liberă angajare.

Persoanele care au avut un contract de practică la data de 22 iulie 2012 beneficiau de un contract de practică aflat în derulare şi beneficiază de drept de liber acces pe piaţa muncii din Spania.

Nu beneficiază de liber acces pe piaţa muncii din Spania: partenerii înregistraţi („pareja de hecho”) ai unui cetăţean european cu liber acces pe piaţa muncii din Spania. Conform Anexei VII a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, dreptul de liber acces pe piaţa muncii din Spania se transferă doar soţului sau soţiei şi copiilor sub 21 de ani sau peste această vârstă aflaţi în întreţinere, NU şi partenerului înregistrat („pareja de hecho”), pentru care angajatorul va trebui să solicite o autorizaţie de muncă, pentru a putea lucra legal în Spania.

Alte situaţii speciale prevăzute de legislaţia spaniolă sunt:

Cazul autorizaţiilor de muncă acordate până la 31 decembrie 2012, deşi contractul pentru care fuseseră solicitate depăşea această dată. În cazul în care perioada prevăzută în contractul de muncă pentru care s-a solicitat o autorizaţie de muncă pentru un lucrător român depăşeşte data de 31 decembrie 2012, dar autorizaţia a fost acordată doar până la acea dată, se va prelungi din oficiu autorizaţia, după cum urmează: contractele pentru perioadă determinată, sub 1 an – se va prelungi autorizaţia conform perioadei rămase din contract; contractele pentru 1 an – se prelungeşte autorizaţia conform perioadei rămase, apoi cetăţeanul român beneficiază de liber acces pe piaţa muncii; contractele pe perioadă nedeterminată – se prelungeşte autorizaţia până la finalul anului 2013.

Schimbarea menţiunii referitoare la dreptul de muncă pe teritoriul Spaniei care apare în certificatele de rezidenţă eliberate după 22 iulie 2011. În situaţia în care persoanei care la 22 iulie 2012 avea drept de liber acces pe piaţa muncii spaniole sau membrilor de familie li s-a trecut în certificatul de rezidenţă menţiunea că nu pot lucra în contul terţilor fără autorizaţie de muncă, sau dacă ulterior acestei date cetăţeanul a dobândit drept de angajare (la fel membrii de familie) se poate solicita, prin prezentarea documentelor doveditoare („vida laboral”, certificat de căsătorie/naştere, după caz) eliberarea unui alt certificat de rezidenţă, în care să nu mai apară menţiunea respectivă.

Drepturile persoanelor care, în ciuda restricţiilor, au fost înregistrate cu contract la Securitatea Socială spaniolă fără autorizaţie de muncă, deşi nu aveau drept de liber acces pe piaţa muncii. Din raţiuni birocratice care ţin de partea spaniolă, un număr restrâns de cetăţeni români au fost angajaţi cu contract de muncă înregistrat la Securitatea Socială spaniolă, cu toate că nu aveau drept de liberă angajare. Deşi li se vor lua în considerare perioadele cotizate, atât pentru stabilirea dreptului la şomaj, cât şi pentru pensie, aceşti cetăţeni nu au drept de liber acces pe piaţa muncii şi, pentru regularizarea situaţiei în care se află sau pentru o nouă angajare, angajatorul trebuie să solicite pentru ei autorizaţia de muncă.


Reînnoirea rezidenţei pe internet

Ministerul Finanţelor şi Administraţiei Publice, în colaborare cu Ministerul Muncii şi Asigurărilor Sociale din Spania, a anunţat că a fost mărit numărul solicitărilor de reînnoire a autorizaţiei pentru străini care se pot prezenta prin internet. Este vorba de procedurile care se derulau deja prin aşa-numita Sede Electronica a Secretariatului de Stat pentru Administraţii Publice.

renovacion-residencia_300_200Noutatea constă în faptul că se măreşte numărul situaţiilor acceptate în care reînnoirile autorizaţiilor se pot face direct prin pagină web a Ministerului Administraţiilor Publice (https: //sede. mpt. gob.es).

Situaţiile care completează oferta actuală de proceduri care se pot iniţia pe internet (solicitud de renovaciones o autorizaciones de residencia y trabajo) sunt următoarele: Solicitud de Autorizacion de Residencia de Largă Duracion por supuesto general de 5 anos de residencia continuada en Espana; Renovaciones de autorizacion de residencia temporal y trabajo por cuenta ajena; Renovaciones de autorizacion de residencia temporal y trabajo por cuenta propia; Renovaciones de autorizacion de residencia no lucrativa; Renovaciones de autorizacion de residencia por reagrupacion familiar; Renovaciones de autorizacion de residencia y trabajo como trabajador altamente cualificado (Tarjeta azul); Renovaciones de autorizacion de residencia y trabajo pară investigadores; Renovaciones de autorizacion de residencia con exceptuacion a la autorizacion de trabajo; Modificacion de autorizacion de residencia por circunstancias excepcionales por razones de arraigo laboral, social con habilitacion pară trabajar, y familiar, o cualquier otro caso en el que el titular haya obtenido autorizacion pară trabajar, a autorizacion de residencia y trabajo por cuenta ajena o por cuenta propia.