NUMARUL
207-208

Mai în glumă mai în serios

Hoţi titraţi

Reporter: editura May - 24 - 2013

jna0645lSe cunoaşte că pe la noi se cam fură. Orice şi de oriunde. Încât am ajuns să nu ne mai mirăm dacă de la o casă în construcţie se fură un stâlp de susţinere, de la un automobil cele două roţi din faţă sau dacă de la o staţie de benzină dispare cât ai clipi furtunul etc. ,etc.

În primăvară, un tren plecat din gară, din Bucureşti, ajungea la Constanţa după şase – şapte ore. După o oră şi jumătate de mers, trenul s-a oprit şi pasagerii au fost invitaţi să coboare. De ce? Deoarece din şina ferată erau extrase două traverse de metal de către hoţi pricepuţi, nu glumă! Echipa de intervenţie sosită în viteză s-a pus pe lucru, înlocuind traversele lipsă. Trenul pornea mai departe, pufăind vesel. După o jumătate de oră s-a repetat figura: trenul s-a oprit şi pasagerii au fost invitaţi, din nou, să coboare… şi din nou trenul s-a urnit la drum spre nemulţumirea călătorilor care înjurau care mai în surdină, care mai în gura mare. Erau şi unii mulţumiţi că totuşi, trenul… s-a urnit. Dar după o altă jumătate de oră, aceeaşi poveste. Deşi tărăşenia pare de necrezut, lucrurile chiar aşa s-au petrecut pe vajnicele câmpii ale plaiurilor româneşti. Şi se mai povesteşte că, într-o comună, unui cal i s-au furat potcoavele proaspăt înţepenite de un fierar. Cum s-a reuşit o asemenea ispravă, nimeni nu va putea să afle vreodată!

Şi şirul acestor acte de bravură din lumea hoţilor poate continua. O altă întâmplare care urmează părea a fi chiar ciudată: dintr-o localitate a fost furat un stâlp de beton înalt, care susţinea firele electrice. Toţi au rămas consternaţi. După cercetări meticuloase, au intrat în curtea unui ţăran bănuit a fi hoţul. Au săpat în curte cam o jumătate de metru adâncime, până ce au dat de coşcogea stâlpul. Prins asupra faptului, hoţul a fost luat la întrebări: „de ce ai furat stâlpul? Ce faci cu el?”. Răspunsul a fost simplu, dar stupefiant: „Las’ să fie acolo. Poate cândva”…

Am relatat toate aceste „mici întâmplări” deoarece ne-au fost aduse la cunoştinţă câteva furturi „orăşeneşti”, mai puţin cunoscute pe la noi. Şi în librării se fură ca… în codru. Ştiam că „pleacă” din standuri şi vitrine romane de aventuri, volume scrise de autori celebri, multe cărţi legate în coperţi speciale ori lucioase şi altele deopotrivă. De data asta, „Dicţionarul Explicativ al Limbii Române” a fost declarat a fi cea mai furată carte din librăriile bucureştene. Evident că imediat bănuiala s-a dus asupra unor străini dornici de a învăţa limba română pe gratis. Deci e şi rău, e şi bine! O altă carte în topul preferinţelor hoţilor de cărţi a fost „Cursul de legislaţie rutieră”, urmat de „Ghidul turistic al Barcelonei”. Topul a fost realizat pe baza răspunsurilor oferite de mai multe lanţuri de librării, care au anunţat la sfărşitul lunii mari pagube.

Dar mai există un loc mai cu seamă în oraşe, de unde dispar cărţi. Unii librari, văzând că nu o mai scot la capăt cu librăriile clasice, din pricina invaziei din chioşcurile de ziare, au purces să amplaseze cărţi în staţiile de metrou şi în autobuze. Astfel, în septembrie 2012, au fost puse la dispoziţia călătorilor RATB, 240 de volume. Odată cu începerea campaniei cărţilor călătoare, au fost amplasate câte trei cărţi în autobuzele de pe diferite linii. Ceea ce urma să se constituie într-o surpriză plăcută pentru bucureşteni s-a transformat, însă, într-un act de vandalism: în dimineaţa celei de-a doua zile, 180 de cărţi dispăruseră. Dar mirarea cea mai mare este aceea că una dintre cărţile furate poartă titlul de „Codul bunelor maniere”.

Două concluzii se pot trage: primo – că la noi se fură orice, începând cu şina ferată şi până la coperta lucioasă a unei cărţi; secundo – hoţii sunt oameni titraţi, care au gust şi cunoştinţe şi ştiu ce anume să aleagă.

Măcar în acest fel am putea constata dorinţa de creştere a nivelului cultural…

Carol Roman