NUMARUL
207-208

carol romanAflăm că în patruzeci şi cinci de state americane „scrisul de mână” începe să fie persecutat, în mod oficial. Din şcoli va fi scos dintre materiile principale şi va intra în regim opţional. La fel cum erau pe vremuri, în şcoli, materiile auxiliare, dintre care am aminti Dirigenţia, Gimnastica, Purtarea etc. În schimb la loc de cinste intră triunfal, calculatorul!

Cei mai bucuroşi vor fi, neîndoios, escrocii, deopotrivă cu dubioşi funcţionari de bănci. De partea cealaltă, printre cei indignaţi de măsură se vor înşirui detectivii mari dezlegători de enigme încifrate în scrisul de mână al infractorilor, printre care Sherlock Holmes, Marlowe, Poirot, Maigret ai viitorului. Acestora li se vor alinia şi notarii, grafologii şi profesorii de caligrafie, atâţi cât vor mai fi existând la ora actuală pe glob, ca să-i amintim şi pe cei invalizi de unul sau două mâini (!)

O explicaţie se cuvine a fi făcută: escrocii nu vor mai trebui să se chinuie să modifice semnături făcute cu mâna; dubioşi funcţionari de bancă, rafinaţi subtilitori de extrageri măsluite nu vor mai avea de-a face cu tot felul de înscrisuri de mână; iar invalizii, de unul sau două mâini, acrobaţi versaţi în ale scrisului în spectacole de circ, nu vor mai avea de ce să manipuleze un condei între picioare, deoarece scrisul n-ar mai interesa. Profesorii de caligrafie îşi vor pierde obiectul muncii, iar specia elevată a grafologilor, cititori de destine în a, b, c va fi desconsiderată. Cum s-ar zice, va fi triumful magistral al calculatorului – înlocuitor!

Ce te faci, însă, cu îndrăgostiţii care prin litere amoroase, aplecate, vor dori să-şi exprime sentimentele pentru o Christine, o Agatha, o Mirela? Cum să le înlocuiască şi să scrie la calculator, cu litere în uniformă unică, cuvintele „te iubesc”, „te ador”, „te aştept”, „te doresc”… etc, etc.

Şi suferinţa grafologilor este de nedescris! Vor dispărea ştiinţa şi arta analizei personalităţii prin probele scrislui de mână, ceea ce ar putea dăuna chiar şi desluşirii în viitor a numeroase file de istorie contemporană. Nu de alta, dar la fel cum poate fi „citit” un om după postură, gestică, mimică şi alte indicii, la fel de bine poate fi „citită” personalitatea unui om analizându-i scrisul, afirmă grafologii. Neavând sub ochi proba „mărturiilor” emoţionale trădate de scrisul de mână, nu vor mai putea fi descifrate nici stările de fericire sau tristeţe, de sensibilitate sau chiar frustrare, afirmă aceiaşi grafologi şi nu numai ei. Un bun analist grafolog poate „depista” la o primă vedere aproximativ 100 de trăsături de personalitate, iar un expert grafolog poate identifica până la 400 de trăsături. Într-un cuvânt, căutatul „în coarne” prin metode grafologice este un „bine” pentru mulţi şi o „nenorocire” pentru alţii, poate chiar mai mulţi.

Amintitele şcoli americane vor să înlocuiască scrisul de mână cu disciplina şcolară „word”. Fenomenul este răspândit mai demult în Marea Britanie, unde 40% dintre persoanele participante la un sondaj de opinie au declarat că nu au mai scris nimic de mână de cel puţin şase luni. Încă e bine că nu de şase… ani!

Şi totuşi, prin ce argumente se susţine înlocuirea scrisului de mână prin calculator? O mostră a acelora care susţin că scrisul de mână nu mai trebuie învăţat în şcoli o constituie… pericolul de moarte. Brrr! Păi, să vedeţi: potrivit RFI „circa 7.000 de americani ar fi murit pentru că au fost incapabili să citească reţeta scrisă urât de către medicul lor”. De partea cealaltă există un alt argument, de astă dată de pe la noi: „Câţi români s-ar putea prezenta la Primărie cu calculatorul sub braţ, urmând să scrie pe loc o cerere sau să completeze o declaraţie la fisc”?

Mai în glumă, mai în serios, conotaţia ar avea şi o tentă gravă: vom fi înghiţiţi de calculator? În viitor, Sherlock Holmes va fi răpus de duşmanii scrisului de mână...?

Ar putea să dispară şi actualitatea catrenului acelui tânăr infirm care scrie cu piciorul:

Fă-te, bre, poet şi basta!
Şi-or urla şi ziarele.
Câţi nu scriu în ţara asta
Versuri cu picioarele?!

Carol Roman