NUMARUL
201-202
Din păcate, în ultima vreme au apărut tot felul de opinii potrivit cărora, împreună cu ...
Un filosof austriac a spus cândva că, „dacă Balcanii nu ar fi existat, ar fi ...
O avalanșă de știri de toate nuanțele domină debutul anului 2020 în Moldova din stânga ...
În ciuda călătoriei geopolitice comune, evoluțiile mondiale din anul 2019 confirmă faptul că între Uniunea ...
Anul 2019 a fost un an foarte complicat, dar, prin comparație, mult mai liniștit decât ...
Cu fiecare zi, povestea merge mai departe. Cu fiecare an, scriem istorie. O istorie în ...
Învinșii plătesc. Istoria consemnează practica impunerii despăgubirilor de război încă din Antichitate, iar controversele acestor ...
Opțiunile electoratului și popularitatea unor candidați pot fi atât de profunde și de neclintite, încât ...
Trecerea a trei decenii de la Revoluția din Decembrie 89 a fost marcată de o ...
          Cred că nu aş putea să transcriu gândurile mele de ...
Îmi face plăcere să vă aduc salutul Academiei Române cu prilejul împlinirii a două decenii ...
De multe ori auzim spunându-se, pe un ton revoltat, la finalul unei discuții: „Ce pretenții ...
SUPLIMENT ANGLIA

Viața nu e chiar roz…

Reporter: editura March - 1 - 2013

Nedreptăţi flagrante

1Muncitorii români şi bulgari din Marea Britanie sunt exploataţi de către angajatori lipsiţi de scrupule şi agenţii de recrutare dubioase. Un exemplu (nu şi singurul): industria construcţiilor, domeniu foarte solicitat, în care aproximativ 50% dintre muncitori sunt pe cont propriu. În aceeaşi măsură în care descurajează muncitorii să ceară condiţii de muncă mai bune, agenţiile de recrutare oferă românilor şi bulgarilor salarii mai mici decât celor de alte naţionalităţi, relatează mass-media. Multe agenţii îşi reţin diferite comisioane din venitul celor cărora le găsesc de lucru, iar în unele cazuri o altă agenţie, care efectuează efectiv plata, reţine, la rândul ei, un alt comision de administrare pentru acest serviciu. Cetăţenii din România şi Bulgaria obligaţi să lucreze ca PFA nu se pot proteja în nici un fel de aceste tăieri. Mai mult, deşi conform legii persoanele fizice autorizate îşi declară singure veniturile şi plătesc taxe, la sfârşitul anului fiscal, în industria de construcţii muncitorii PFA sunt în mod automat taxaţi 20% la fiecare salariu (este o schemă fiscală care se aplică în Marea Britanie numai sectorului de construcţii).

nedreptati2În aceste condiţii, Sindicatul britanic al muncitorilor în construcţii (UCATT) se declară public împotriva oricărei forme de exploatare a angajaţilor. În plus, a trecut şi la acţiune, descoperind diverse cazuri relevante: un imigrant care lucra într-un spital din Mansfield era plătit cu 8,80 lire sterline (10,5 euro) pe oră, în condiţiile în care muncea 39 de ore pe săptămână, iar un alt caz a fost depistat tot într-un spital, unde un migrant angajat era plătit cu 4 lire sterline (4,8 euro) pe oră, ceea ce era cu mult sub salariul minim pe economie. Exploatarea poate exista şi în cadrul companiilor mai mari, iar industria agricolă, cea alimentară şi domeniul construcţiilor nu sunt protejate prin măsuri care ar putea reduce acest fenomen. În context, Bridget Anderson, director adjunct si cercetator senior la think-tank-ul COMPAS, apartinand Oxford University, este de părere că guvernul ar trebui cel puţin să se asigure că toţi muncitorii, britanici sau imigranţi, PFA sau angajaţi direct, beneficiază de salariul minim, o prevedere de care în acest moment se bucură numai angajaţii. Doar că Guvernul este ocupat cu a inventa măsuri şi campanii publicitare care să-i determine pe români să nu mai vină la lucru în Regatul Unit…

Şi totuşi… în pribegie

pribegie1Pe cât de dificil este de stabilit un tipar al motivelor pentru care unii români au ales Marea Britanie, pe atât de simplu este de observat că nu le este deloc uşor. Ajunşi în Anglia, evident că nu au intrat în paradis.

Simona Covaciu lucrează de doi ani în Londra, are 25 de ani şi locuieşte în aceeaşi casă cu încă 4 persoane. Nu m-am hotărât dacă voi rămâne în Anglia. Dacă rămân, visul de a avea casa mea este prea departe. Mă chinui să fiu pe picioarele mele, simt că după doi ani aici nu am realizat mare lucru. Cred că mereu va fi sentimentul acela că de fapt sunt interesată de a obţine ceva drepturi în plus, eu fiind o imigrantă. Mă simt privită de sus”, spune tânăra.

Lazăr Ghiţulete are 45 de ani, este medic şi a ajuns în Anglia pentru că aici se câştigă cel mai mult: „Mie nu îmi place în Anglia, dar, din păcate, aici se câştigă cel mai bine. Referitor la casă – m-am interesat despre cumpărat, dar nu am găsit nimic să-mi placă. Chiar dacă aş vrea să construiesc, durează enorm de mult şi am înţeles că sunt constrâns de ceilalţi, va trebui să îmi fac o casă care să semene cu celelalte. Voiam o învestiţie, o asigurare pentru viitor, chiriile aici vor fi mereu mari”.

Liviu Toma locuieşte lângă Bournemouth şi este revoltat de campania anti-imigraţie dusă de autorităţile şi mass-media britanice. Nu puteţi să vă imaginaţi ce am simţit când am văzut scris că 30 de milioane de români şi bulgari vor invada UK. Aici e o comunitate mică, nu mă pot ascunde şi, în condiţiile astea, cum să îmi doresc să rămân? Pe zi ce trece trebuie să mă feresc să spun că sunt roman, pentru că lumea va reacţiona. Nu vreau să-mi fie ruşine cu originile mele. Dacă lucrurile nu se schimbă în bine şi continuă pe panta asta, voi merge undeva unde sunt apreciat pentru ce sunt eu, nu pentru naţionalitatea mea”, pune degetul pe rană tânărul nostru compatriot.

pribegie2Pus în faţa unei alegeri grele legate de viitorul său, inginerul Valentin Mihăilă, din Sibiu, a dat România pe Marea Britanie. Nu o duce prea bine nici acolo, dar speră să evolueze. Am absolvit Facultatea de inginerie la Sibiu, iar specialitatea mea este de inginer diplomat. În prima fază, nu a găsit nimic de muncă, dar a avut noroc cu proprietarul casei în care locuia cu chirie şi care avea nevoie de cineva care să realizeze pentru el site-uri, plus muncă de birou. Mai lucrez şi pentru o firmă. Salariul meu este mic în comparaţie cu cel minim în Anglia. Nu pot spune că am o viaţă uşoară. Sunt momente foarte grele câteodată, dar realizez că numai cu un efort se poate schimba ceva în viaţa mea”.

Sally Leibovici, studentă în anul III la Facultatea de Jurnalism din Manchester, susţine că este discriminată de fiecare dată când spune că este din România: Ca român în Marea Britanie cred că e uşor să te obişnuiești cu oameni care cred că noi toţi prosperăm în această ţară, dar asta nu este atitudinea potrivită. Indiferent de ceea ce vă spune mass-media, nu trăim toţi în case improvizate din carton”…