NUMARUL
207-208
Din nefericire, din nou suntem martori ai modului incalificabil în care autoritățile ucrainene tratează minoritățile ...
Reputatul jurnalist și analist de politică externă Corneliu Vlad prezintă publicului un volum de rezonanță ...
Binecunoscutul critic literar și scriitor Eugen Uricaru, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este ...
Desigur, acțiunile sale, scrieri ori cuvântări, scrisori etc. i-au atras nemulțumirea administrațiilor, fiindu-i interzisă intrarea ...
Potenţialul ştiinţific al ţării noastre este construit de eminenţi oameni de ştiinţă din diferite domenii ...
profesionalism, reputație, patriotism Societatea românească de astăzi privește spre perioada dintre cele două Războaie Mondiale ca ...
Principiile statutului de neutralitate al unei țări au fost stabilite în secolele al XIX-lea și ...
Marea Neagră etalează încă una din fațetele ei de interes strategic cu mize regionale importante, ...
Susținător al unor proiecte de anvergură, solidar cu nevoile reale ale comunității în perioade dificile, ...
Cea mai importantă organizație internațională din lume, ONU, este direct implicată în eforturile de a ...
Destinul geopolitic al Mării Negre este unul paradoxal. Dacă în istoria modernă, timp de aproape ...
- înfruntarea titanilor La 3 noiembrie 2020, o lume întreagă va urmări alegerile prezidențiale din cea ...
În democrațiile avansate, politicienii reprezintă o elită a societății și se comportă ca atare. Astfel ...
  Ȋn sfârșit, după două „ture” de înaltă tensiune, am ales și noul nostru președinte, în ...
NIRO Investment Group a început lucrările de construcție pentru cel mai înalt hotel din România, ...
Niro Investment Group” – 20 de ani de implicare activă în societatea românească
SUPLIMENT ANGLIA

Adevăruri incontestabile

Reporter: editura March - 1 - 2013

Imigranţi performanţi

muncitori romaniUn document official care prezintă în mod clar calitatea profesională a imigranţilor români din Marea Britanie – „Identificarea factorilor determinanţi pentru migrarea în Marea Britanie a cetăţenilor bulgari şi români” – a fost folosit trunchiat în mass-media britanice, parte a campaniei negative la adresa conaţionalilor noştri. Totuşi, Baroneasa Browning, secretar de stat la Ministerul britanic de Interne, i-a confirmat conţinutul şi acurateţea, menţionând că „în anul 2010 au fost primite 3.260 de solicitări pentru permise de muncă din partea cetăţenilor bulgari şi români” şi, dintre aceştia, 86% au primit permisele. Astfel, raportul confirmă ceea ce se ştia de mult la nivelul angajatorilor şi al opiniei publice din Regatul Unit: românii reprezintă categoria de străini cu cel mai ridicat nivel de educaţie, cea mai mare rată de ocupare şi cel mai mic nivel de şomaj dintre străinii aflaţi în Regatul Unit.

Raportul semnalează date statistice menite să ducă la încetarea polemicii legate de sosirea în masă a românilor odată liberalizarea pieţei de muncă. Astfel, comparând datele din 2004 (perioada de pre-aderare a României), 2007 (anul în care România a aderat la UE) şi 2010 (la trei ani de la aderarea oficială a României la UE), rata migraţiei nete din România spre Marea Britanie este negativă. Mai mult, cetăţenii români şi bulgari (din statele aşa-numite „A2”) au procentajul cel mai ridicat de persoane cu studii superioare, în comparaţie cu toate celelalte grupuri de migranţi veniţi în Marea Britanie, iar procentul celor cu studii medii sau fără este mai mic printre migranţii români şi bulgari în comparaţie cu celelalte categorii de migranţi. Proporţia migranţilor cu loc de muncă în Marea Britanie este mai mare în comparaţie cu celelalte categorii de migranţi, în timp ce rata şomajului printre migranţii români şi bulgari este cea mai scăzută.


Sunt preferaţi muncitori şi specialişti

specialist ITLucrătorii români sunt la mare căutare printre angajatorii din Marea Britanie. O confirmă datele unuia dintre cele mai importante website-uri româneşti care publică locuri de muncă în străinătate, Tjobs. Astfel, majoritatea locurilor de muncă oferite (peste 90%) au fost pentru muncitori calificaţi – de la bucătari la menajere, şoferi de taxi, asistente medicale, doctori şi arhitecţi. Rezultă că există o discrepanţă majoră între ceea ce-şi doreşte guvernul britanic, ceea ce crede opinia publică şi ce caută angajatorii britanici. „Există în mod evident o problemă de comunicare între guvern şi angajatori. Marea Britanie are nevoie de aceşti oameni”, argumentează Brânduşa Deac, reprezentantă a website-ului, citată de publicaţia Hufftington Post, care adaugă că situaţia este aceeaşi şi pentru alte ţări europene, exemplificând cu Germania sau Franţa. Experienţa a demonstrat că est-europenii îşi fac treaba conform aşteptărilor angajatorilor, aspect pe care mass-media imparţiale îl subliniază. Iar preferinţa angajatorilor britanici pentru conaţionalii noştri este cu atât mai relevantă cu cât rata şomajului în Regatul Unit a ajuns la 8,4%, un record pentru ultimii 17 ani.


Replică internaţională

libera circulatieFolosirea imigranţilor români ca temă centrală în precampania electorală din Marea Britanie, nedreptăţile la care sunt supuşi compatrioţii noştri care deja se află în Regatul Unit şi presiunea publică asupra românilor – cetăţeni europeni cu drepturi depline – care plănuiesc să plece la muncă în această ţară au generat reacţii la nivel înalt deopotrivă în România cât şi pe plan european.

Preşedintele Traian Băsescu le „garantează britanicilor că românii nu vor invada Marea Britanie după 1 ianuarie 2014, când expiră restricţiile pentru piaţa muncii pe care statele UE le-au putut impune după aderarea României şi Bulgariei, în 2007”. La rândul său, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, afirmă că „nu este o tratare corectă a ceea ce înseamnă contribuţia României în Marea Britanie. Să nu uităm că românii fac parte din categoria cetăţenilor din statele membre UE care au venit să găsească un loc muncă în Marea Britanie şi care sunt foarte bine plasaţi ca educaţie, ca nivel de pregătire”. De altfel, oficialul român a discutat cu şeful diplomaţiei britanice, William Hague şi confirmă faptul că a primit asigurări scrise că tratatul de la aderarea la Uniunea Europeană va fi respectat, poziţie confirmată şi de Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, care a reiterat angajamentul guvernului ţării sale pentru ridicarea restricţiilor impuse cetăţenilor români pe piaţa muncii din Marea Britanie, începând cu data de 1 ianuarie 2014.

Şi alţi politicieni români protestează faţă de atitudinea oficialilor britanici. The Guardian notează că fostul preşedinte Ion Iliescu sau ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, au reacţionat. Aceeaşi atitudine o are şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu: „Britanicii trebuie să-şi revizuiască poziţia, deoarece libera circulaţie a oamenilor este esenţială pentru bunăstarea Marii Britanii. Există o campanie guvernamentală plănuită împotriva imigranţilor. Nu mă aşteptam la asta din partea unei ţări cu aşa îndelungate tradiţii ale democraţiei şi libertăţii“.

Atitudinea Marii Britanii faţă de imigraţia din România are ecouri şi în afara graniţelor. Europarlamentarii din România şi Bulgaria i-au adresat o scrisoare lui José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, pentru a reclama discriminarea la care sunt supuşi lucrătorii care provin din cele două ţări. Răspunsul nu a întârziat: Un singur lucru pot să spun, şi anume că toate statele membre trebuie să respecte regulile”, a menţionat preşedintele CE. Iar comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, a întărit, la rândul său, faptul că nici un stat membru UE nu poate încălca unilateral angajamentele asumate prin legislaţia comunitară, în condiţiile în care intrarea treptată a muncitorilor români pe piaţa muncii din Uniunea Europeană a fost convenită în negocierile de aderare şi face parte din Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană, semnat în 2005. În acelaşi registru s-a exprimat şi ES Oliver Grogan, Ambasadorul Irlandei, ţara care se află la preşedinţia Uniunii Europene: Nu anticipez că un val de imigranţi din România va sosi după ce restricţiile de pe piaţa muncii vor fi ridicate, la începutul anului viitor. Şi vor fi ridicate!”.


campanie de strangere de semnaturiUn drept garantat. Articolul 15, alineatul 2, al Cartei Drepturilor Fundamentale, semnată de Consiliul European, Parlamentul UE şi Comisia Europeană menţioneazăorice cetăţean al Uniunii are libertatea de a-şi căuta un loc de muncă, de a lucra, de a se stabili sau de a presta servicii în orice stat membru”.. Şi totuşi, prin Tratatul de aderare a României la UE se prevedea că forţa de muncă din România nu are acces liber pe pieţele ţărilor UE timp de până la cinci ani („Prin derogare de la articolele 1-6 din Regulamentul (CEE) nr. 1612/68 şi până la sfârşitul unei perioade de doi ani după data aderării, actualele state membre vor aplica măsuri de drept intern, sau măsuri rezultate din acorduri bilaterale, care reglementează accesul resortisanţilor români pe piaţa forţei de muncă din fiecare din aceste state. Actualele state membre pot continua să aplice aceste măsuri până la expirarea unei perioade de cinci ani după data aderării”). A urmat o nouă derogare prin care mai multe state – inclusiv Marea Britanie – cereau prelungirea restricţiilor inclusiv pentru anul 2013, pe considerentul că valul de români ar afecta piaţa locală a muncii. Aşa se face că abia din ianuarie 2014, la şapte ani de la aderare, va exista o libertate totală de circulaţie – şi implicit de a-şi căuta un loc de muncă – a lucrătorilor din România şi Bulgaria în statele comunitare.