NUMARUL
207-208

Editorial

Cine câştigă, cine pierde?

Reporter: editura October - 24 - 2012

Editorial de Carol Roman

S-ar părea că toţi acei ce consideră lumea drept un mare” bâlci’, au multă dreptate. Pe vremuri, pomenitul spectacol întrunea clovnerii, înghiţitori de săbii şi alte asemenea parascovenii, spre amuzamentul nepricopsiţilor. Astăzi, ne-am emancipat. Globalizarea, cu minunatele sale invenţii tehnice, aduce pe scena lumii un altfel de bâlci modern, cu ciudăţenii vizibile, de astă dată, pe arii mai largi de privitori.

Bunăoară, în urmă cu câtva timp, am asistat la peripeţiile preşedintelui polonez, Lech Kaczinski, care ţinea cu tot dinadinsul să participe la un summit european, la Bruxelles, în timp ce premierul liberal, Donald Tusk, nu a vrut să permită preşedintelui conservator să se afle alături de el, în scaunul atribuit ministrului de externe. I s-a adresat direct prin radio şi televiziune rugându-l să stea acasă, numai că preşedintele polonez a rămas neclintit. Trecând peste impedimentul impus de premier care i-a refuzat o aeronavă oficială a virat către Bruxelles, cu un simplu avion de pasageri şi astfel europenii s-au trezit cu trei persoane pentru două scaune. Ministrul de externe s-a dat deoparte, preşedintele s-a prezentat în locul acestuia şi, după un scurt timp plictisindu-se, a părăsit sala, scria presa poloneză.

Ne reamintim nu atât de acest episod, cât de situaţia creată între preşedintele ţării noastre şi primul-ministru numit de acesta, pentru un singur loc, la o reuniune ce avea loc la Bruxelles. Neînţelegerea s-a consumat zile în şir. România a furnizat lumii un spectacol ciudat, iar cel ce a pierdut a fost prestigiul românesc, şi aşa destul de şifonat pe plan internaţional.

Mai recent, a avut loc o altă scenă deloc favorabilă ţării noastre: plecarea intempestivă şi demonstrativă a primului ministru invitat la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a ţării, care avea în dezbatere importante probleme. Indiferent de dezacordurile cu preşedintele ţării, ori de motivele avute în vedere, acest gest a fost interpretat negativ în capitale europene.

În acest context, vom constata că toate “consultările” în raporturile dintre principalii făuritori ai politicii noastre se fac, de obicei, destul de greu şi cu prea puţine rezultate. Ne amintim că, în DEX online, găsim amintitul cuvânt, „consultare”cu următoarele explicaţii: „solicitare a unui aviz, ascultare a unei păreri”, „a solicita avizul unei persoane autorizate”, „a cere un sfat competent”, ca să mai amintim şi de utilizarea termenului, în Moldova – „a se chibzui”.Din păcate, în mai toate cazurile cunoscute la noi, atunci când se organizează o „consultare”, părţile sosesc cu idei preconcepute, betoane de nemişcat. Oricine, se va întreba: „Ce mai vii să te „consulţi” când reţeta, unică, este de acum găsită?!

Ţara noastră, împreună cu întreaga Europă parcurge o etapă dificilă din punct de vedere economic şi social. În acest context, mai mult ca oricând, toate forţele naţionale ar trebui să se consulte în mod real între ele, încercând să promoveze, împreună, un program naţional economic de dezvoltare, bine chibzuit în concordanţă cu solicitările actuale ale Uniunii Europene. Nu de mult, un ziar francez, „Le Monde” nota că pentru români a cam trecut vremea „consultărilor “goale, inutile şi că momentul actual trebuie înţeles în toată amploarea sa.