NUMARUL
207-208

Editorial

Păi, până când…?

Reporter: editura September - 17 - 2012

În urmă cu decenii, celebrul Constantin Tănase neliniștit de fărădelegile la care asista a montat pe scena teatrului o revistă prin care exprima “of”-ul popular și se întreba cât va mai continua fărădelegea:”Păi, până când…?” Ne-am adus aminte de acest episod politico-artistic stimulați de vara copleșitoare pe care am trăit-o, nu demult. Ne referim, bunăoară la simunul Saharei abătut asupra țării, însoțit de seceta ogoarelor și pârjolul pădurilor. La care s-a adăugat și criza politică din țară provocată într-un context economic european nefericit. Fără să concluzionăm asupra unui capitol trist din istoria contemporană a României vom constata doar că această perioadă a fost nefastă pentru toți: pentru partide, pentru economia țării, pentru populație, pentru raporturile noastre internaționale. Au fost făcute calcule greșite, abateri de la normalitate și de la respectarea normelor democratice, la care s-au mai adăugat ingerinte exagerate, neabile, din afara țării. Să speram că urgia a trecut și că fiecare se va ocupa de rosturile sale.

În acest context nefavorabil țării s-a încercat gradul de rezistență al politicienilor români. În Franța, noul președinte al țării, socialistul Francois Hollande urmând linia predecesorului său de dreapta, Nicolas Sarkozy a decis expulzarea rromilor în miezul verii și desfințarea așezămintelor imunde ale acestora. Astfel, că noua președinție și-a contrazis promisiunea electorală de a “nu expulza familii de rromi fără să le propună o altă soluție de găzduire.” Atitudinea, singulară a fost urmată de reacții în întreaga Europă care au determinat, în cele din urmă, punerea Franței sub supraveghere de către Uniunea Europeană. Serviciile vigilentului comisar european pentru justiție, Viviane Reding au anunțat că se află în contact cu autoritățile franceze pentru a se asigura că regulile europene sunt respectate în privința rromilor. Și guvernul român a reacționat exprimându-și neliniștea față de aceste măsuri. După cum e și firesc într-o lume democratică, au urmat măsuri ale guvernului francez pentru facilitarea accesului la “piața muncii” prin eliminarea impozitului pentru angajatori și majorarea numărului de meserii accesibile pentru lucrătorii din România și Bulgaria. Toate acestea în speranța că rromii se vor integra mai bine în societate.

Referitor la contextual internațional creat în această vară fierbinte – ne referim la izolarea temporară a Romînie pe plan internațional – aceasta a fost depășită, după cum afirma chiar un comunicat al Comisiei Europene, ceea ce redeschide perspectivele redresării economice și integrării. Considerăm a fi de bun augur ridicarea,în viitorul apropiat, în toate țările europene a restricțiilor pentru forța de muncă românească și obținerea unor alocări cât mai generoase în bugetul european pentru perioada 2014-2020 la care s-ar putea adăuga perspective ridicării până la sfârșitul anului a Mecanismului de Cooperare și Verificare asupra reformei Justiției și combaterea corupției. O țară fără credibilitate politică își pierde pe plan internațional orice forță de negociere în privința fondurilor europene și a bugetului pentru anii viitori. Este evident că nimeni – nici Europa nici America – nu își dorește destabilizarea României în aceste moment dificile pentru Europa, dar și pentru țara noastră.

Cât privește coabitarea dintre președintele țări și partidele opozante, să sperăm că va prevala interesul național. Căci altfel, vorba lui Tănase “Păi până când…?”

Carol Roman