NUMARUL
207-208

Adevăr integral

Oprelişti slovace

Reporter: Adrian Paradovschi September - 14 - 2012

Este necesară poziţia intransigentă, corectă şi europeană în care Slovacia a înţeles să rezolve problema neo-revizionismului maghiar intern, care ameninţă siguranţa sa naţională.

Rememorarea acţiunilor statului slovac împotriva neo-revizionismului practicat şi inspirat de Ungaria se impune a fi evidenţiată. Măsurile luate de Slovacia ne prezintă modul în care această ţară a ştiut să se protejeze. Amintim, în acest sens, refuzul autorităţilor slovace de a permite, în august 2009, intrarea în ţară a preşedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, care dorea să inaugureze o statuie a „Sf. Ştefan” în localitatea Komarno, în care trăiesc mulţi etnici maghiari. Refuzul Slovaciei a avut o motivare inatacabilă, anume că vizita preconizată coincidea cu împlinirea a 41 de ani de la invazia trupelor Tratatului de la Varşovia, între care şi cele ale Ungariei, în Cehoslovacia. Întrucât Laszlo Solyom nu a vrut să ţină seama de anunţul făcut pe căi diplomatice, că „vizita nu este binevenită”, acesta a fost oprit la graniţa statului slovac, fiind nevoit să se întoarcă şi, mai mult decât atât, a fost declarat „persona non grata”! Prin decizia lor, autorităţile slovace au preîntâmpinat organizarea, pe teritoriu slovac, a unor manifestări cu caracter revizionist, ce urmau să aibă loc cu prilejul acestei vizite. Un alt act semnificativ: Slovacia a făcut faţă cu succes intenţiei Ungariei de a acorda cetăţenia ungară etnicilor minoritari maghiari de pe teritoriul naţional slovac, prin adoptarea, de către Parlamentul ungar a unei legi în acest sens (în luna mai 2010). Reacţia a fost una la fel de fermă, neezitantă şi perfect legală, prin adoptarea legii care prevede că în acest caz se interzice dubla cetăţenie, iar etnicii maghiari care deţin cetăţenia ungară nu pot ocupa funcţii publice în Slovacia. Cu atât mai mult cu cât politica Ungariei faţă de Slovacia este una revanşardă, de revizuire a tratatelor de pace de după primul război mondial. Semnificativă în această situaţie a fost solidarizarea cu Slovacia a lui Vaclav Klaus, preşedintele Cehiei.

La fel, în baza aceluiaşi principiu al primordialităţii interesului naţional, autorităţile slovace au implementat regionalizarea respingând organizarea administrativ-teritorială pe criterii etnice şi evitând, astfel, apariţia acelei „mici Ungarii” pe teritoriul său, subordonată total intereselor Budapestei (a se vedea şi cazul altor state, printre care România, Ucraia, Serbia etc., în care există o minoritate maghiară…). Deosebit de consecvent în planul contracarării acestor acţiuni de amestec în problemele sale interne, iniţiate chiar şi în prezent de Ungaria, statul slovac a interzis desfăşurarea pe teritoriul său, la Komarno, în ziua de 27 iunie 2012, a şedinţei unei comisii a Parlamentului Ungariei. Şi în acest caz, ca şi în altele, Ungaria a intenţionat organizarea şedinţei menţionate fără a consulta, în prealabil, autorităţile slovace.

În acest context, se relevă făpul că trupa rock Karpatia, din Ungaria, este interzisă pe teritoriul Slovaciei, datorită mesajelor extremiste cuprinse în repertoriul ei. O menţiune reţine atenţia: amintitele măsuri aplicate de Slovacia nu au fost criticate de ţări membre ale Uniunii Europene, nefiind considerate a fi nici nelegale, nici antidemocrate, nici antieuropene, nici antimaghiare!

Fie şi la o simplă privire, este evidentă asemănarea izbitoare a modului de acţiune practicat de Ungaria în cazul Slovaciei şi al României. Toate situaţiile din Slovacia, enumerate mai sus, s-au petrecut, copie la indigo, şi în România. Trebuie remarcat, însă, că în timp ce Slovacia a rezolvat, ferm, logic, fără ezitare, în favoarea sa această situaţie, România a trecut destul de uşor peste acest gen de acte incriminante, destul de numeroase, poate că şi dintr-o evaluare greşită a acţiunilor de sfidare faţă de ţara noastră. Slovacia dovedeşte Europei şi lumii întregi că, deşi este un stat mic ca teritoriu şi populaţie, posedă o splendidă calitate, specifică numai statelor puternic consolidate ca democraţii, anume aceea a unei impresionante demnităţi naţionale şi, prin aceasta, că este un stat mare.

Prof. Claudiu Aiudeanu

Mesajul politic al mitingului maghiar

Dura lex sed lex”(“Legea e dură, dar e lege”)! Se pare că acest străvechi dicton latinesc nu este priceput de către unii cetățenii ai țării noastre. Altfel nu poate fi interpretat mitingul la care au participat mii de maghiari drept protest la adresa justiției din România care potrivit organizatorilor mitingului a luat o decizie care nu le convine. În mod evident este vorba despre anularea de către Judecătoria din Buzău a actului de retrocedare a colegiului Szekely Miko din Sfântul Gheorghe către parohia reformată din Ardeal și a condamnat la pedepse cu închiosarea pe membrii comisiei de retrocedare. O agitație deosebită s-a desfășurat în timpul acestui miting la care au participat maghiari din toate colțurile Transilvaniei precum și oameni politici veniți din Ungaria. În mod special s-a evidențiat grupul Consiliului Național Secuiesc cu o pancardă imensă pe care scria “Autonomie pentru Ținutul Secuiesc”. De o deosebită hărnicie au dat dovadă televiziunile ungare EchoTV, HirTV și Duna TV. Primarul orașului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad, în discursul său s-a lansat în afirmații cel puțin riscante: “… membrii comunității noastre sunt amenințați cu închisoarea și vor să ne ia drepturile prin metode ilegale…Granițele s-au schimbat însă noi am rămas aici”. La rândul său s-a evidențiat cu un discurs toxic europarlamentarul Tökes Laszlo, care nu a pierdut prilejul de a atrage atenție manifestanților, că la aceiași oră, la Kosice, în Slovacia are loc un protest al comunității maghiare împotriva legii care îi privează de cetățenia slovacă pe cei care au dobândit și cetățenia maghiară.

Mai amintim că mitingul s-a încheiat cu intonarea imnurilor Ungariei și al Ținutului Secuiesc în timp ce la Budapesta, în fața ambasadei României demonstrau câteva sute de persoane sub aceleași imperative.

Ce să ne mai ascundem după plop dar obsesia Trianonului și a “Națiunii Maghiare Reunite” se transformă, tot mai des, în acte reprobabile național, cu care nu avem încotro, deocamdată ne acomodăm.

 

Iredentism…artistic

Asociaţia “Tineretul Maghiar Ardelean” (Erdelyi Magyar Ifjak – EMI) a organizat o nouă tabără în România, invitaţii principali fiind membrii trupei iredentiste maghiare „Karpatia”.

Formaţia rock care concertează fără probleme în România, a provocat controverse cu puţine luni în urmă, când a cântat într-o tabără a extremiştilor maghiari organizată în apropiere de Târgul Secuiesc. Atunci solistul s-a adresat spectatorilor în mai multe rânduri şi a promovat deschis dezmembrarea teritorială a ţării gazdă prin mesaje de genul “Aici e Ardealul! România e mai încolo!”. Personaje binecunoscute pentru declaraţiile lor antiromâneşti sunt invitate să țină prelegeri. Printre aceștia se numără Csibi Barna sau liderul Jobbik din Ungaria, Vona Gabor. O serie întreagă de organizații extremiste maghiare, unele dintre ele neînregistrate legal, folosesc acest tip de evenimente pentru a atrage noi militanți ai ideologiei iredentiste maghiare. Trupa, care este interzisă în Slovacia tocmai din cauza cântecelor instigatoare, promovează reîntregirea Ungariei Mari, denunţă „Tratatul de a Trianon prin care Ardealul a revenit României după Primul Război Mondial şi cheamă maghiarimea la luptă împotriva “asupritorilor”.

Szekely Sziget” este de asemeni o manifestare dedicată exclusiv tineretului maghiar şi care are în centrul său ideea anulării Tratatului de la Trianon și refacerea Ungariei Mari.