NUMARUL
207-208

Românii care muncesc în străinătate fac cinste ţării din care provin, în majoritatea cazurilor, în ciuda presiunilor la care sunt deseori supuşi, a nedreptăţilor şi etichetărilor pe care sunt nevoiţi să le îndure, în ciuda tratamentului uneori discriminatoriu; toate acestea dublate de dorul de casă şi inevitabila situaţie de „imigrant”. Şi, deşi rareori cer ajutor, fiind obişnuiţi să-şi rezolve singuri problemele, statul român are şi obligaţia şi, adesea, pârghiile necesare pentru a interveni în procesul dobândirii unui statut demn de cetăţeni ai Uniunii Europene pentru românii de peste graniţe. Şi nu doar statul, ci şi societatea civilă, cea care de atâtea ori se situează mai aproape de nevoile cetăţenilor unei societăţi.

Din aceste considerente, revista „Balcanii şi Europa” din cadrul Niro Investment Group, a iniţiat şi susţine, din îndemnul preşedintelui său domnul Nicolae Dumitru , un ciclu de publicaţii-supliment dedicate compatrioţilor noştri aflaţi la muncă în străinătate. Astfel, ne facem o datorie din a aborda printr-o publicaţie specială –Români peste hotare -Supliment al revistei “Balcanii şi Europa”, problematica celor peste două milioane de români care lucrează peste graniţe.

Primul supliment al revistei noastre a fost trimis în Spania. După primirea publicaţiei noastre, la redacţie au sosit numeroase mesaje din partea unor asociaţii şi organizaţii ale românilor din Spania, în care ne mulţumesc pentru iniţiativa noastră, pentru gândul frumos adresat lor şi socotesc că publicaţia – Români peste hotare -Supliment al revistei “Balcanii şi Europa, le este foarte utilă şi le tonifică încrederea că ceea ce fac, îi duce la reuşită şi le întăresc speranţele în mai bine.

Publicăm alăturat câteva din mesajele primite de la Asociaţii de români din Spania, ce conţin aprecieri, sugestii şi diverse impresii.

Asociaţia Suflet Românesc din Valencia

Bună seara şi felicitări pentru ceea ce întreprindeţi.

Suntem o asociaţie culturală în Valencia şi încercăm să menţinem cultura şi tradiţia română vie în sufletele oamenilor de aici,aşadar vă trimit datele ce mi-aţi cerut.

Daniel Iacob, sunt secretarul acestei asociaţii şi vă ataşez fotografii cu câţiva dintre noi.Sper să ne auzim cu bine şi succes în tot.

c/Ciudad Real nº 1 pta. 14 46980 Paterna ,Valencia

 

FEDROM-Federaţia Asociaţiilor de Români în Spania

Stimaţi editori,

Vă mulţumesc, în numele conducerii FEDROM, pentru oferta dumneavoastră. Vă menţionez, de asemenea, că de două săptămâni la sediul FEDROM s-a deschis Biblioteca Lucian Blaga, şi în acest sens v-am solicita, dacă vă este posibil, numere în plus… Exemplarele pe care ni le trimiteţi ne sunt de mare folos şi le difuzăm Asociaţiilor din componenţa FEDROM.

Cu urări de împliniri în activitatea dumneavoastră şi la multe numere de succes,

Crina Chiriuc (Relaţii instituţionale)

Adresa noastră este: FEDROM-Federaţia Asociaţiilor de Români în Spania C/ Wad-Ras, 19, Bajo 28039, Madrid, Spania

Asociación Cultural de Ayuda e Integración al Pueblo Rumano

Mulţumim pentru amabilitatea dumneavoastră, aşteptăm revista, cu mult interes. Ne este de mare folos

Cu salutări,

Preşedinte – Gheorghe Gainar.

C/ Camino Viejo de Esgaravita 12, 1b , Alcalá de Henares, Madrid , España.

. Parohia”Sf.Mare Mucenic Mina”

Doamne-ajută,

Preot –Paroh Alexandru Cotoraci.

c/Tordesillas no.89;13.700 Tomelloso; Prov.Ciudad Real, Spania.