NUMARUL
207-208

Doi din liderii românilor/vlahilor din Timoc, Pedrag Balasevic şi Drăgan Demic

O delegaţie formată din dr. Pedrag Balasevic, Părintele Boian Alexandrovic, Zavisa Jurj şi Drăgan Demic, lideri importanţi ai românilor /vlahilor din Timoc s-au întâlnit în seara zilei de 19 martie a.c. cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale, Knut Vollebaek. A fost prima întâlnire a unor lideri ai românilor /vlahilor din Timoc cu înaltul responsabil OSCE. În cadrul discuţiilor, liderii românilor timoceni l-au informat pe înaltul comisar OSCE despre gravele probleme cu care se confruntă cei aproximativ 300.000 de români/vlahi din Timoc. La sfârşitul discuţiei, care a depăşit cu jumătate de oră timpul iniţial, delegaţia românilor timoceni a predat Înaltului comisar OSCE un set întreg de documente, care prezintă problemele cu care se confruntă comunitatea românilor/vlahilor din Timoc, precum şi originile istorice ale ei, alături de recensăminte şi statistici care vin să demonstreze falsitatea tezei oficiale potrivit căreia românii/vlahii timoceni ar fi altceva decât români.

Întâlnirea de la Belgrad constituie un ultim act al unei drame ce se petrece sub ochii noştri şi în care unul dintre cele mai mari şi compacte grupuri minoritare din Europa se luptă pentru a putea supravieţui identitar cu statul care ar trebui să-l ocrotească, conform tuturor normelor europene.

Românii/vlahii timoceni locuiesc în 154 de sate cu populaţie compact românească şi în alte 48 de localităţi cu populaţie mixtă. Numărul lor total depăşeşte 300.000 de persoane. Şi totuşi, toţi aceşti români nu au decât o singură şcoală în limba maternă şi, cu greu, în pofida autorităţilor laice şi religioase sârbe, au reuşit să construiască două bisericuţe în care slujba se oficiază în limba română. Asta după ce cele peste 80 de biserici şi 17 mănăstiri româneşti din Timoc au fost dărâmate sau preluate de către sârbi.

După ce România a blocat, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat al Serbiei “dacă nu sunt efectuaţi paşi rapizi pentru ameliorarea situaţiei minorităţii românilor/vlahe din Timoc, Serbia a fost nevoită să semneze un Protocol privind drepturile minorităţilor, protocol a cărui semnare se tot amâna de ani de zile, sub diverse pretexte.

Un gest legitim al României, cu urmări neaşteptate

Încercând să facă din problema românilor/vlahilor din Timoc o problemă regională, pentru a putea influenţa şi alte state din Balcani, preşedintele BorisTadic a declarat că, în opinia sa, chestiunea vlahilor este una regională, nu doar a Serbiei, în condiţiile în care vlahi trăiesc şi în Grecia, Albania, Croaţia sau Macedonia, şi în acest context, este nevoie de discuţii la nivel regional. Mai mult chiar. Boris Tadic apreciind fals situaţia de fapt, a susţinut că standardele drepturilor minorităţilor din Serbia ar fi ridicate şi că ar exista legi care protejează accesul acestora la sistemele de educaţie, la cultură etc.

Ascunderea realităţii merge şi mai departe. Uitând de anchetarea a 300 de români, de fraudarea alegerilor pentru Consiliul Naţional, de faptul că nu este decât o singură şcoală cu predare în limba română în tot Timocul, de articolele antiromâneşti comandate în presă sârbă, de şicanele făcute Bisericii Ortodoxe Române şi de inventarea unei aşa zise limbi vlahe.

Autorităţile române ar fi trebuit să-si dea seama că pentru Serbia, chiar semnat, acel Protocol care garantează drepturi minorităţilor, inclusiv românilor/vlahilor din Timoc, nu va însemna nimic. Dar cum aceasta este o primă etapă a procesului de integrare, în cazul în care Serbia nu-şi va îndeplini obligaţiile, este evident că autorităţile române au multiple alte instrumente de blocare a procesului de aderare. De altfel, chiar în timp ce aveau loc negocieri la Bruxelles, la Bor, oraş din Timoc, un canal regional de televiziune din estul Serbiei, unde trăieşte mare parte din comunitatea românilor/vlahilor, a anunţat că va începe să subtitreze programele, o ultimă măsură a celor care vor să-i asimileze pe românii/vlahi din zonă, cu aşa zisă limbă vlahă, măsura finanţată de Ministerul Culturii din Serbia!

În lipsa bisericilor Părintele Boian slujeşte la troiţe sub cerul liber

După semnarea unui Protocol privind minorităţile pe care se vede treaba că nici-o clipă nu s-a gândit că ar putea să-l respecte, autorităţile sârbeşti au pus în scenă o altă provocare la adresa României şi a românilor/vlahilor din Timoc. Preşedintele sârb, s-a întâlnit cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Vlahilor, – adică cu cei pe care propriul partid, împreună cu Partidul Socialist i-au ajutat ca prin fraudă să preia această instituţie-care ar fi trebuit să reprezinte interesele românilor/vlahilor din Timoc-semnând un accord comun, potrivit căruia – conform Agenţiei de presă Tanjug-„ membrii acestei comunităţi se bucură de toate drepturile şi libertăţile unei minorităţi naţionale în Serbia!. Organizarea unei asemenea parodii, imediat după ce Serbia a avut problemele pe care le-a avut la Bruxelles cu Acordul de asociere, şi de care a trecut doar semnând acel Protocol cu România, arăta un comportament necinstit şi o încercare de a-şi legifera continuarea oprimării populaţiei românii/vlahi din Serbia. De notat că actualul Consiliu nu reprezintă decât partide sârbeşti şi nicidecum populaţia românilor/vlahilor din Timoc. Care ar fi acele drepturi de care vorbesc actorii penibili ai acestei puneri în scenă? Nici măcar o oră de limba maternă în şcoli, neutilizarea limbii materne în administraţie, lipsa lăcaşurilor de cult în limba română, denumirea localităţilor în limba sârbă, lipsa mass-mediei în limba maternă, toate acestea sunt doar câteva din condiţiile minime pe care Serbia ar fi trebuit să le îndeplinească. Şi ce aflăm? „Reprezentanţii Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe şi-au exprimat satisfacţia pentru dobândirea statutului de candidat EU şi i-au mulţumit preşedintelui Tadici că a avut poziţia fermă când este vorba de liberă exprimare, de autoidentificare a minorităţilor, care este în conformitate cu Constituţia Serbiei şi a documentelor internaţionale din cadrul ocrotirii drepturilor minorităţilor naţionale.“De necrezut! La ce lucruri bune ne putem aştepta pentru viitor? Ce se mai poate spune despre o asemenea întorsătură incredibilă dată actului semnat la UE, ce aminteşte de vechea propagandă abdjectă, laudativă?

Acuzaţi că ar împiedica accesul Serbiei în UE, lideri ai românilor/vlahilor din Timoc, printre care părintele Boian Alexandrovic, Protopop de Dacia Ripensis şi Zavisa Jurj, preşedintele Asociaţiei pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum” au declarat că românii/vlahii din Timoc sprijină integrarea Serbiei în UE, dar şi efortul Ţării Mamă, România, de a convinge statul sârb să le acorde drepturile pentru care ei se luptă de mai bine de 200 de ani.

SUA preocupată de situaţia românilor/vlahilor

Semnalul de alarmă tras de România la Bruxelles, a fost auzit şi la Washington. De mai multă vreme Ambasada SUA de la Belgrad, se află în legătură cu lideri români din Timoc. De data aceasta, însă, Washingtonul a dat un semnal clar că este preocupat de evoluţia situaţiei din Timoc şi, şi-a trimis reprezentanţi la faţa locului pentru a sta de vorbă cu liderii românilor timoceni discriminaţi. O delegaţie a Ambasadei SUA în frunte cu dl. Sean Greenley din departamentul politic al Ambasadei, a vizitat oraşul Bor şi a discutat cu cunoscutul lider al PDRS, dr. Predrag Balaşevic, care, printre altele l-a informat şi despre presiunile la care au fost supuşi românii/vlahii care s-au înscris pe listele electorale separate pentru alegerile Consiliului Naţional şi care au susţinut lista domnului Balaşevic. De altfel, PDRS şi-a exprimat poziţia publică în legătură cu ilegalitatea şi nelegitimitatea acestui Consiliu Naţional, având în vedere modul fraudulos în care a câştigat majoritatea la alegerile care au avut loc în 2010, ca şi pentru deciziile scandaloase şi fără temei real, ştiinţific legate de standardizarea limbii vlahe. Dl. Sean Greenley a informat că Ambasadă SUA va urmări foarte atent situaţia românilor/vlahilor în Serbia şi va continua comunicarea şi colaborarea dintre această instituţie şi comunitatea română/vlahă.

Nu este sigur dacă autorităţile sârbe au înţeles clar semnalul dat atât de România cât şi de OSCE şi SUA. Cert este că dacă Belgradul va continua politica sa de asimilare forţată a românilor/vlahilor din Timoc şi-i va lipsi de drepturi legitime, posibil să se aştepte cu surprize serioase în ceea ce priveşte parcursul său către integrarea în Uniunea Europeană.

Eugen Popescu

Director al Romanian Global News.