NUMARUL
197-198

Eugen Tomac

secretar de stat, Departamentul pentru românii de pretutindeni, din cadrul Guvernului României –

Politician, istoric şi jurnalist român, Eugen Tomac s-a născut la 27 iunie 1981, în Oziornoe, Regiunea Odessa, Ucraina.

A venit în ţara noastră la vârsta de 17 ani, prin programul de burse oferit de Guvernul României etnicilor romani din jurul graniţelor. A studiat la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti (1999-2003) şi a susţinut licenţa pe tema „Basarabia, provincie românească la periferia URSS”. De asemenea, are un master susţinut în cadrul aceleaşi facultăţi, pe tema „Mecanisme de deznaţionalizare în URSS” (2003-2004). Pe lângă calitatea de profesor de istorie la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituţie ce aparţine de Ministerul Afacerilor Externe şi unde studiază tineri din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Turkmenistan, Ucraina, Eugen Tomac a desfăşurat şi o bogată activitate ca preşedinte al Ligii Tinerilor „Românii de Pretutindeni” şi a coordonat proiecte naţionale de tineret, prin Centrul pentru Educaţie Democratică.

În perioada 2004-2006 a coordonat mai multe proiecte de amploare, printre care programul „News to Know”, proiect implementat cu suportul Departamentului de Stat al SUA în zonele rurale defavorizate din România; studiul „Focus on Romanians”, prim raport public editat în România după 1989 privind situaţia românilor de pretutindeni, care include aspecte privind discriminarea românilor din vecinătatea României şi din diaspora, situaţia învăţământului şi mass-media de limba română din comunităţile româneşti ş.a. ; Colecţia LEX „Românii de lângă noi” – „Comunităţi româneşti – drepturi şi norme universale”, ghid juridic ce cuprinde legi universale şi europene privind protecţia minorităţilor şi combaterea discriminării pe criteriu etnic. Eugen Tomac s-a remarcat şi în presă, activând ca redactor la mai multe publicaţii, la radio şi la Televiziunea Romană. Datorită experienţei dobândite în anii în care s-a dedicat comunităţilor româneşti de peste hotare, a fost numit consilier personal al preşedintelui Traian Băsescu pentru relaţia cu românii de pretutindeni.

Pentru întreaga activitate de susţinere a drepturilor românilor de peste hotare, revista „Balcanii şi Europa” îi acordă d-lui Eugen Tomac Premiul „Vocaţia Spiritului Balcanic”.