NUMARUL
207-208

Andra

– Renumită artistă pop, vedetă de televiziune –

Alexandra Irina Măruță, cunoscută de către public sub numele de scenăAndra,este o solistăde muzică pop și R&B care nu mai are nevoie de multe prezentări.

Născută în 1986, Andra şi-a început cariera muzicală la vârsta de 7 ani, cu o participare la un concurs muzical. Nu era la prima experienţă muzicală, dat fiind faptul că interpreta şi muzică populară, aşa încât avea de copil numeroşi fani. Doi ani mai târziu participa la un concurs intitulat „Pe fir de baladă”, apoi la Festivalul Concurs de Interpretare Folclorică „Toamna Arișeană”, unde a şi câștigat primul loc. În paralel, Andra a mers și la concursuri de muzică ușoară, câștigând numeroase premii. O astfel de competiţie, ce a avut loc în București, la care au participat 450 de copii, a constituit începutul ascensiunii tinerei artiste. Talentul ei notabil a fost remarcat, i-au fost cerute colaborări de la mai mulți compozitori, iar la vârsta de 14 ani solista înregistra piesele care fac parte din albumul ei de debut, intitulat „Andra”, care conținea 10 piese din genurile muzicale R&B și pop-dance; urmat de propriile single-uri, acesta s-a dovedit a fi un succes.

Astăzi, Andra are la activ 11 albume, nenumărate premii naţionale şi internaţionale şi este unul din reperele muzicii pop şi R&B din România. Cu două discuri de aur, unul de aur, platină şi diamant şi o nominalizare la Premiile MTV 2005, artista participă, care în ultima perioadă, la emisiuni de televiziune cu mare priză la public. Se poate considera că mai are foarte multe de spus publicului din România şi nu numai. Un aspect demn de semnalat este acela că Andra nu şi-a neglijat studiile, chiar dacă a cunoscut de foarte tânără succesul de scenă, ea absolvind Facultatea de Psihologie Muzicală a Universităţii „Spiru Haret”.

Pentru remarcabila sa activitate artistică şi prezenţă scenică, Andra primeşte din partea revistei „Balcanii şi Europa” Premiul „Vocația Promovării Muzicii de Calitate”.