NUMARUL
207-208

ne declară dl. Su Yanwen, consulul general al Chinei la Constanţa, în cadrul interviului acordat revistei noastre

Domnule consul general, vă aflaţi în acest post de puţină vreme. V-aţi familiarizat cu mediul de afaceri, social şi cultural din acest mare port la Marea Neagră?
– În luna octombrie 2010. Înainte, între anii 1988-1992, am lucrat la Consulatul General al R. P. Chineze la Constanţa. Acum, după aproape 20 de ani, am revenit în acest oraş cunoscut, în care am găsit multe schimbări. În răstimpul scurs de la preluarea postului, am vizitat Combinatul de morărit şi panificaţie „Dobrogea”, m-am aflat în mijlocul elevilor de la Liceul teoretic „Decebal” şi am participat la vernisajul expoziţiei de fotografii „The Charm of Macao”, care a avut loc la Universitatea „Andrei Şaguna” ş.a. Împreună cu colegii mei din Consulatul General al Chinei la Constanţa, depunem în continuare eforturi pentru consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare chino-române pe multiple planuri. În această ordine de idei, aş vrea să reamintesc că relaţiile economice şi comerciale dintre localităţi din China şi Constanţa se dezvoltă tot mai mult. În mod deosebit m-aş referi la Shanghai, port la Oceanul Pacific şi cel mai mare oraş din China, înfrăţit cu municipiul Constanţa, cel mai mare oraş-port la Marea Neagră, între ele existând un însemnat potenţial de cooperare. În judeţul Constanţa, municipiul Medgidia şi comuna Cumpăna au relaţii de colaborare şi chiar de înfrăţire cu localităţi din China. Consemnez că în luna octombrie 2010, la Mamaia, cu ajutorul Consulatului nostru şi cu sprijinul părţii române s-a desfăşurat cu succes Seminarul economic-comercial chino-român.
Consulatul General al R. P. Chineze la Constanţa cuprinde în circumscripţia consulară municipiul Constanţa, precum şi judeţele Brăila, Galaţi şi Tulcea. Pentru a lărgi sfera informatică, în această perioadă construim site-ul Consulatului, pe care prietenii români vor putea găsi informaţii utile şi fiabile despre diferite aspecte politice, economice şi culturale din China.

Acum, în anul 2011, ce ne puteţi spune despre comerţul chino-român, având în vedere că acest port este poarta principală prin care mărfurile din ţara dvs. intră în România, iar cele româneşti ies şi iau drumul Chinei? Aveţi o statistică a intrărilor de mărfuri chinezeşti din ultima perioadă?
– De când România a intrat, în anul 2007, în Uniunea Europeană, Constanţa este considerată poarta de est a marii pieţe a UE, care are 500 de milioane de consumatori, având o importantă poziţie strategică în regiune. De aceea, Constanţa a devenit şi poarta de import-export în schimburile comerciale dintre China, UE şi ţările din regiunea Mării Negre.
În ceea ce priveşte comerţul chino-român, trebuie să spunem că volumul global din primele 11 luni ale anului 2010 a depăşit 2,6 miliarde euro, cu o creştere de 11,7% faţă de anul precedent. România a devenit al patrulea mare partener comercial al Chinei în regiunea Europa centrală şi de est. În ce priveşte investiţiile, în ultimii ani, investiţiile chineze peste hotare s-au amplificat considerabil. România este ţara din Europa centrală şi de est în care China a făcut cele mai multe investiţii, în sumă de circa 400 milioane de dolari*. Întreprinderile şi firmele comerciale ale ambelor ţări au dezvoltat multe contracte şi schimburi, cu interes ascendent de cooperare.
România este membră a Uniunii Europene. În ce fel influenţează acest statut schimbările bilaterale şi multilaterale de mărfuri şi persoane?
-În această situaţie favorabilă, la fel ca în cazul celorlalte ţări din UE, au sporit schimburile economice şi comerciale ale României cu China. Un prieten român a exprimat opinia că firmele româneşti bat la uşa vecinilor din Europa de vest, dar acestea nu prea sunt acasă. Unde sunt? Au mers în China. De aceea, oamenii de afaceri români acordă acum o atenţie deosebită pieţei chineze. În ultimii ani, relaţiile economice şi comerciale dintre China şi România arată o tendinţă de dezvoltare rapidă. Volumul total al comerţului chino-român în anul 2009 a depăşit 2,94 miliarde dolari, cu 20% mai mult decât cel din 2008. Iar în perioada ianuarie-august 2010, volumul comerţului bilateral a atins cifra de 2,44 miliarde dolari.
Puteţi face o primă apreciere referitoare la românii cu care lucraţi în această parte a ţării?
– În aceste patru luni de când am sosit la post, am avut întâlniri cu multe personalităţi, ca şi cu oameni obişnuiţi din Constanţa. Din partea acestora am simţit sentimente profunde de prietenie pentru poporul chinez. Astfel, la vernisajul expoziţiei de fotografii „The Charm of Macao”, m-am bucurat să fac cunoştinţă cu dl. prof. univ. dr. Aurel Papari, rectorul Universităţii „Andrei Şaguna” şi preşedinte al filialei Constanţa a Asociaţiei Române de Prietenie cu China. Amintesc apoi pe d-na dr. ing. Fotini Teodorescu, preşedinte şi director general al SC „Dobrogea Grup” SA.  Sunt doar două exemple din multitudinea de întâlniri deosebite care m-au făcut să concluzionez că potenţialul uman va sta întotdeauna la baza dezvoltării relaţiilor dintre România şi China.
Vă confruntaţi şi cu probleme deosebite, ce necesită intervenţia dvs. directă pentru a fi soluţionate repede şi echitabil?
– În mod firesc, noi nu putem scăpa din vedere problemele apărute în relaţiile bilaterale economice şi comerciale. De exemplu, se face simţită lipsa obiectivelor de mare amploare în domeniul turismului. România are resurse bogate, peisaj pitoresc şi multe vestigii culturale şi istorice. În circumscripţia consulară chineză – Constanţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea – turiştii se pot relaxa pe frumosul litoral al Mării Negre şi, de asemeni, pe Dunăre sau în paradisul păsărilor, Delta Dunării. Eu am speranţa ca un număr mai mare de turişti chinezi să fie atraşi pentru a face excursii în România, la Constanţa.