De Ziua Culturii Naţionale
Eminescu – gând şi suflet pentru românii din Balcani
Publicistica eminesciană nu este doar de o tulburătoare actualitate, ci şi profund implicată social, străbătută de un patriotism luminos şi vibrant. Publicistica este una dinte zonele cele mai fierbinţi ale operei eminesciene şi studiul ei duce la inevitabila concluzie că nimic nu se poate opune mai mult realizării dezideratului unităţii naţionale, atât de scump românilor, decât disensiunile, dezbinarea şi discordia naţională.
Eminescu fiind o conştiinţă de un înalt patriotism, a fost profund preocupat de soarta românilor din afara graniţelor ţării. Într-o serie de studii şi articole publicate în „Convorbiri literare”, „Curierul de Iaşi” şi „Timpul”, Eminescu se ocupă de românii sud-dunăreni, de istroromâni, de morlacii din Bosnia şi Herţegovina, de aromâni şi de meglenoromâni, care în perioada medievală formau cea mai numeroasă populaţie din Peninsula Balcanică.
Marele nostru poet naţional dezvăluie o serie de fragmente ale unei mari comunităţi etnice răspândite în toată Peninsula Balcanică, în studiul „Românii Peninsulei Balcanice”:
„Nu există un stat în Europa orientală, nu există o ţară
de la Adriatică la Marea Neagră care să nu
cuprindă bucăţi din naţionalitatea noastră, începând de
la ciobanii din Istria, de la morlacii
din Bosnia şi Erţegovina,
găsim pas cu pas fragmentele acestei
mari unităţi etnice în munţii Albaniei,
în Macedonia şi Tesalia,
în Pind, ca şi în Balcani, în Serbia,
în Bulgaria, în Grecia…”.
În alte articole, Eminescu nu-i uită nici pe românii din Moravia şi Ungaria. O pondere deosebită capătă, în publicistica eminesciană, condiţia românilor din Basarabia şi Bucovina. Basarabiei îi consacră o adevărată mini-monografie, într-un serial de studii şi articole publicate în ziarul „Timpul” (martie 1878). Toate aceste studii şi articole dovedesc o cunoaştere profundă a istoriei naţionale şi universale, faptul că Eminescu credea în misiunea României în Peninsula Balcanică:
„După ce ne-am organizat pe temelii statornice
şi ne-am consolidat ca ţară neatârnată,
activitatea noastră se va îndrepta asupra
Peninsulei Balcanice, unde trebuie să căutăm
împlinirea misiunei poporului român”.
Cuvinte cu o profundă semnificaţie şi pentru actual generaţie…