NUMARUL
207-208

Mai în glumă mai în serios

Bun venit, frate extraterestru!

Reporter: editura November - 20 - 2010

Şi încă cum! Nu ne referim la omul simplu. Vom afirma, cu toată convingerea, că munca asiduă a prezicătorilor sfârşitului lumii, Armaghedonului, Apocalipsei, a rodit.u, de rând, căruia i se explică zilnic, prin televiziuni, prin filme de groază, artistice, documentare, chiar şi de desene animate, că nu avem încotro şi că, dacă nu azi, atunci mâine sau poimâine vom fi rachetaţi în lumea umbrelor. Nimeni nu va scăpa, ar suna decizia proniei cereşti, ivită prin tornade, incendii, cutremure, inundaţii etc etc. Numai că omenirea – ne sugerează importanta instanţă mondială ONU – va putea scăpa de belea datorită… cui credeţi? Datorită extratereştrilor.

Deşi autorul acestor rânduri ar putea fi bănuit că e pus pe şagă, în realitate chiar aşa stau lucrurile. Adică? Misionarii sosiţi din alte lumi, extratereştrii, cum le zicem noi, ar putea salva omenirea de la prăbuşire. Şi ce ni se transmite direct de la New York, chiar de la faimoasa organizaţie mondială care ar trebui să ocrotească omenirea – şi nu prea o face – dar iată că în acest caz se sesizează? ONU a luat în considerare numirea unui reprezentant care să acţioneze ca „persoană de contact” în eventualitatea unei debarcări a extratereştrilor pe Terra. Mai-marii Pământului au decis că răspunsul omenirii în cazul sosirii unor vizitatori de pe alte planete trebuie coordonat de o persoană competentă, calificată, iar aceasta nu este alta decât d-na Mazlan Othman, astrofizician de origine malaeziană, în vârstă de 58 de ani, şefa Biroului pentru probleme spaţiale al ONU (UNOOSA), cu sediul la Viena. Primind cu bucurie această funcţie preţioasă, amintita doamnă şi-a preluat, la Londra, atribuţiunile, cu titlul oficial de „ambasador pentru extratereştri în cadrul Naţiunilor Unite” (cotidianul britanic „The Telegraph”).

Deci, la apariţia oricărei fiinţe extraterestre, aceasta, pentru a putea intra în legătură cu fitecine, va trebui s-o caute de urgenţă pe amintita purtătoare de cuvânt, prin intermediul căreia să comunice cu noi, oamenii obişnuiţi. Aşa că extratereştrii care aterizează pe planeta noastră vor trebui să se adreseze oricărui muritor de rând întâlnit în calea sa prin cuvintele-cheie „du-mă la liderul vostru”. Şi evident că vor fi conduşi la binecuvântata doamnă Othman. Detalii despre obiectul de activitate al noului job, pe baza fişei de post, au şi fost stabilite la Conferinţa Societăţii Regale, în Buckinghamshire. Această importantă funcţie de reprezentare planetară bineînţeles că va costa bănişori, nu glumă, întrucât nimeni nu poate sugera măcar cam cum vor arăta musafirii – ca nişte şopârle, maimuţe sau viespi – şi aici domneşte misterul cel mai deplin. Strategia de primire şi ospeţie a venit după descoperirea recentă a sute de planete în jurul altor stele, ceea ce, au dedus marii noştri savanţi pământeni, ar duce la creşterea probabilităţilor de existenţă a unor inteligenţe trecute în cine ştie ce fel de trupuri. Pe această „bază” au început să fie proiectate programe, un cod de comportament cu vizitatorii din altă lume, seminarii, simpozioane, dicţionare multilingvistice, asortate cu sunete din limbajul unor animale cu frecvenţă pe Terra, ce mai, agitaţie mare!

Şi iată că de unde nici nu te aştepţi s-au găsit unii pragmatici, dornici de a fructifica ocazia. Astfel, Republica Kazahstan, din Asia Centrală, a demarat proiectul construirii primei ambasade din lume destinate exclusiv extratereştrilor şi, totodată, al primei baze de aterizare pentru navele acestora, după cum anunţă agenţiile de presă locale. Proiectul este puternic susţinut de autorităţi, care chiar au sprijinit iniţiativa, prin acordarea unui teren în apropierea oraşului Alma Ata. Astfel, se doreşte ca Republica Kazahstan să fie prima care oferă facilităţi vizitatorilor din alte lumi, care facilităţi, dacă previziunile oficialilor se dovedesc a fi corecte, conferă un însemnat avantaj financiar Kazahstanului. În acest mod va fi dovedită valoroasa strategie economică, pe termen lung, de depăşire a crizei economice prin această politică guvernamentală, susţine mai departe presa locală.

Din mass media răzbate că şi Azerbaidjanul, ţară vecină, doreşte să se cupleze la proiect, dat fiind că vizitatorii extratereştri vor fi, desigur, atraşi de resursele naturale ale celor două ţări, îşi imaginează aceştia. Desigur că marile puteri, ori ţări emergente, cum ar fi SUA, Rusia, China, India, vor fi umilite şi depăşite de acest start vijelios. Dar n-au încotro, nu te poţi pune cu popoarele tinere!

Fără să fim exageraţi, ne întrebăm, dintr-un instinct patriotic: noi ce facem? stăm de-o parte şi-i lăsăm pe alţii să… să… să…?

Carol Roman