NUMARUL
207-208

Biblioteca balcanică

“Caietele Revoluţiei”

Reporter: editura September - 14 - 2010

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 are o activitate temeinică, absolut necesară şi onestă, consacrată fixării în istorie a unuia dintre cele mai importante evenimente din existenţa modernă a poporului român. O activitate multiformă, riguros ştiinţifică şi care se ţine departe de vacarmul, senzaţionalismul, scenarita şi mistificările care nu contenesc să forţeze parazitarea faptului istoric şi împingerea dezbaterii în mocirla politicianismului clipei.

În această idee se realizează şi publicaţia Institututlui, numită “Caietele Revoluţiei”, care are la activ câteva zeci de numere. În perioada aniversară a celor două decenii de la faptul istoric din 1989 şi răstimpul ce a urmat (dar a fost tot Revoluţie), publicaţia şi-a sporit consistenţa, şi-a extins aria de cercetare, şi-a îmbogăţit zestrea pentru istorie.

O iniţiativă salutară este inaugurarea unei suite de dezbateri pe tema anului revoluţionar – şi el – 1990, dezbateri ale căror stenograme sunt reproduse integral în paginile “Caietelor Revoluţiei”. Într-una din intervenţiile sale la aceste dezbateri, directorul general al Institutului, Claudiu Iordache, spune: “Dacă Revoluţia Română a avut protagoniştii ei, pe mulţi dintre ei îi găsiţi aici, la Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Cei care au condus Revoluţia la Timişoara, la Arad, la Braşov, la Sibiu, la Bucureşti şi în alte oraşe sunt în această sală. Unde ar putea fi găsite surse mai veridice pentru un nou demers care, oricum, a întârziat 20 de ani?” Iar directorul general adjunct al Institutului, prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, jalona câteva momente ale Revoluţiei, din anul 1990, care aveau să fie obiectul dezbaterilor: Timişoara de după 1989, 12 ianuarie – încercarea de a întoarce cursul Revoluţiei, martie – Târgu Mureş, Piaţa Universităţii şi 13-15 mai, alegerile de la 20 mai, căderea guvernului Roman în septembrie etc.

Caietele Revoluţiei” se referă, de asemenea, la cărţile, bune sau rele, consacrate evenimentului, între care şi prima carte temeinică şi onestă asupra Revoluţiei, datorată lui Aurel Perva şi Carol Roman, a cărei prezentare, în revistă, o reproducem alăturat.

Caietele Revoluţiei” sunt un fapt singular şi obligatoriu în presa românească de azi.

C. V.