NUMARUL
197-198

Criza economică a afectat economiile ţărilor întregii Europe, implicit pe ale celor din zona Balcanilor. În multe state au fost luate măsuri menite să stăvilească efectele negative, inclusiv cele legate de colaborarea dintre ţări care fac parte din aceeaşi zonă. În acest context, revista noastră continuă ancheta printre “vecini”, începută în numărul trecut, prezentând modul în care decurg relaţiile economice dintre România, Turcia şi Bulgaria, realizări şi împliniri, deopotrivă.

  1. Cum apreciaţi stadiul actual al relaţiilor economice dintre ţările noastre?

  2. Care sunt, în opinia dvs., realizările, dar şi neîmplinirile în relaţiile economice

dintre cele două ţări? Ne puteţi oferi şi câteva exemple?

  1. Luând în considerare faptul că cele două ţări sunt vecine şi au legături strânse de colaborare, cum vedeţi viitorul relaţiilor economice dintre ele?

  • Ne răspunde E.S. Valentin Radomirski, ambasadorul Bulgariei
  1. 2. 3. În ce priveşte relaţiile dintre ţările noastre, putem remarca faptul că la baza proiectelor de cooperare stau iniţiative lansate de populaţie. Pot da ca exemplu inaugurararea bacului peste Dunăre, care să facă legătura între Nicopole şi Turnu Măgurele. O dovadă a dezvoltării relaţiilor noastre este evoluţia schimburilor comerciale: în 2002, acestea erau de 341 milioane euro, pentru ca în 2008 ele să ajungă la 2.7 miliarde euro. De asemenea, România ocupa locul 5, în 2008, ca partener comercial al Bulgariei, iar în 2009 a urcat pe locul 4, ceea ce arată că, în ciuda crizei economice, cresc schimburile comerciale între cele doua ţări. Un loc important îl are turismul, ştiut fiind că tot mai mulţi români îşi petrec vacanţele în Bulgaria , unde vin să descopere o realitate care nu corespunde unor stereotipuri. Această realitate determină o abordare pragmatică a relaţiilor bilaterale.

Spuneam că suntem în criză, dar trebuie să ieşim din ea pentru că avem interes să deschidem tot mai multe posibilităţi de cooperare. Una din căile aflate la îndemâna noastră o reprezintă obţinerea fondurilor europene, pe care putem să le accesăm prin proiecte comune. La întâlnirea celor doi premieri ai ţărilor noastre, din luna februarie a.c, s-a semnat Memorandumul de Înţelegere pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, care să ne permită să luăm cât mai multe fonduri potrivit capacităţilor noastre administrative. Numai unindu-ne eforturile putem accesa aceste fonduri, mai ales că ne obligă criza să o facem. Bulgaria încearcă să iasă din criză printr-un program pe termen scurt care constă din 82 de măsuri anticriză, grupate în 8 sectoare economice, financiare, sociale etc. Ministerul de Finante se aşteaptă ca primele rezultate să se vada deja şi sperăm ca în partea a doua a anului să putem anunţa că am ieşit din recesiune. Ne aşteptăm ca, la sfârşitul lui 2010, să avem o creştere pozitivă, nu spectaculoasă, dar peste zero. Desigur, efectele crizei nu vor dispărea imediat, ele sunt de lungă durată, pentru că nu sunt doar economice sau financiare, ci şi sociale, în sensul că şomajul, educaţia, sănătatea sunt afectate. Sunt convins că ţările noastre se pot ajuta împreună să iasă din criză, mai repede. Mi-aş mai permite ca, în acest cadru, să amintesc faptul că se simte nevoia unei coordonări româno-bulgare în mecanismul de monitorizare periodică a CE în lupta împotriva structurilor mafiote. Este vorba de lupta împotriva corupţiei, împotriva crimei organizate. Trebuie să continuăm cooperarea în cadrul acestui mecanism şi e nevoie de o abordare comună pentru aceste rapoarte periodice. Guvernul nostru a luat măsuri foarte stricte de luptă împotriva crimei organizate şi voi aminti operaţiunea specială numită “Octopus”. O cooperarea mai strânsă a Ministerelor noastre de Interne în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate trebuie să aducă rezultate mai bune în ce priveşte măsurile de prevenire a fenomenului. Această cooperare va creşte credibilitatea atât a Bulgariei cât şi a României, care, după cum ştiţi, nu este cea mai bună.

Cristiana Terenche