NUMARUL
207-208

Editorial

“ZERO probleme cu vecinii”

Reporter: editura June - 12 - 2010

Unul din indicatorii consacrați ai stadiului general al relațiilor dintre două țări este, fără îndoială, nivelul schimburilor economice și comerciale dintre ele. O politică externă bine dirijată, vizionară, înfăptuită cu abilitate, însoțită de tratative și concesii reciproce aduce, întotdeauna, roade. Am notate aceste rânduri pornind de la o știre dintr-un cotidian turcesc care afirmă că actualul guvern turc se conduce după principiul “ZERO probleme cu vecinii”. Și ca argument prezintă relațiile economice dintre Turcia și Rusia, de neconceput până în urmă cu câteva decenii când Turcia desfășura pe granița cu Rusia, în vremea “războiului rece” peste 3 milioane de soldați aparținând NATO.

Și totuși… Aflăm că volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări au atins în 2008 peste 38 de miliarde de dolari și în următorii 5 ani se estimează a ajunge la 100 de miliarde. Nu are rost să amintim de acordul de construire a unei centrale nucleare la Mersin – gest ce a strâns și mai mult cooperarea strategică bilateral – ca și de participarea comună la construcția gazoductului Blue Stream, ce urmează să aducă gaz Turciei via Marea Neagră. Deci, turcii sunt emancipați și țin seama de vecini. Chiar și în cazul Armeniei au manifestat inițiativă și cumpătare, iar lucrurile sunt în curs de derulare.

Dar noi? Ancheta revistei noastre în țări vecine dovedește prin răspunsurile unor ambasadori că în unele cazuri înaintăm iar în altele suportăm, împreună, consecințele crizei. Astfel, “România este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Serbiei ne declară Zoran Popovic, ambasadorul acestei țări, exprimându-și satisfacția pentru excelentele relații politice bilaterale pe care se pot clădi proiecte comune, un comerț puternic, ca părți component ale măsurilor luate în vederea stăviliri efectelor crizei economice. În relațiile cu Bulgaria se remarcă faptul că la baza proiectelor comune de cooperare stau inițiative lansate de populație, exemplu fiind inaugurarea bacului peste Dunăre dintre Nicopole și Turnu Măgurele. “România ocupă locul 5, în 2008, ca partener comercial al Bulgariei iar în 2009 a urcat pe locul 4, ceea ce arată că în ciuda crizei economice cresc schimburile comerciale între cele două țări”, afirmă Valentin Radomirski, ambasadorul Bulgariei. Și relațiile economice cu Turcia se desfășoară pe un teren ascendant: volumul comerțului bilateral a depășit cifra de 7,5 miliarde de dolari urmând să crească până la 10 miliarde de dolari în perioada următoare. “Am luat hotărârea să continuăm relațiile noastre la nivel de “parteneriat strategic”, să lărgim și să aprofundăm domeniile de colaborare existente”, ne răspunde la ancheta noastră Ayșe Simirlioglu, ambasadorul Turciei. Și cu Ungaria lucrurile merg: de ani de zile se află printre cei mai importanți 10 parteneri de comerț exterior ai României care, la rândul ei, este cel de-al 9-lea partener economic al Ungariei. “Volumul schimburilor comerciale bilateral a atins un nivel record în anul 2008, cu o valoare de 5,5 miliarde euro, diminuate cu 20 % la sfârșitu anului 2009, din cauza crizei ”, ne răspunde Ferenc Bogar, consilier economic în cadrul Ambasadei Ungariei.

Ar mai fi de adăugat că factori politici prin declarații și atitudini au denaturat destul de mult relațiile economice cu Rusia. Am pierdut o piață imensă, un vast teritoriu de dezvoltarea relațiilor economice unde am fi putut plasa produse tradiționale pe măsura posibilităților noastre tehnice.

Din păcate ambasada Ucrainei la București nu ne-a răspuns la ancheta revistei noastre, făcută cu bună intenție și respectul cuvenit pentru un vecin cu probleme, al țării noastre.

Să sperăm că vom ajunge zile când politica externă românească va izbuti ca prin clarviziune, tratative și concesii logice să aducă țării “ZERO probleme cu vecinii”.

Carol Roman