NUMARUL
207-208

Editorial

Trei… dintr-un foc

Reporter: Adrian Paradovschi April - 26 - 2010

1. Reducerea arsenalului nuclear

2. Scutul antirachetă

3.„Donaţia” F16 pentru România

În plină epocă de luptă „pentru pace”, SUA, împreună cu bătrâna Europă, modelează lumea de mâine pregătindu-se să preîntâmpine un eventual război, provocat, de astă dată, de terorismul internaţional. Deci, oricum am întoarce-o, revenim la antici: ”Si vis pace, para bellum”.

În ceea ce ne priveşte, ţara noastră participă, la prima vedere, doar la două dintre cele trei evenimente menţionate mai sus: la crearea scutului antirachetă şi la recepţionarea de avioane F16. La cel mai important act, semnat de curând, reducerea arsenalelor nucleare, încă nu participăm, deoarece, cu toate strădaniile autorităţilor, nu am ajuns încă să fim socotiţi o putere mondială. Dar… se speră! Mai facem câteva „parteneriate strategice”, cu unii, cu alţii, învingem criza şi venim tare din urmă! Deocamdată, din păcate, nu am fost chemaţi să participăm la semnarea START 2, alături de preşedinţii Obama şi Medvedev, care tratat stipulează câte un plafon de numai 1550 de focoase nucleare (brrr!) de fiecare parte, cu care s-ar putea distruge omenirea nu o dată, nu de două ori, ci de zeci de ori, încât să nu mai rămână nici-o vietate pe glob. Frumos progres pentru liniştea şi pacea omenirii!

Suntem, însă, şi noi, tari: dovedim participare efectivă, prin punerea la dispoziţie a teritoriului naţional pentru realizarea scutului american antirachetă, suspectat de ruşi că i-ar putea băga din nou într-o cursă a înarmării, în cazul în care ar apărea riscuri pentru forţele lor strategice nucleare. Şi unde mai punem că noi suntem arătaţi cu degetul, alături de cehi şi bulgari! Iată-ne, deci, implicaţi colateral şi în acordul START 2.

În acest context fierbinte, Prâslea cel voinic ia o decizie, cu o iuţeală de record mondial: să achiziţioneze avioane de tip F16, de mâna a doua, “gratis”, s-a sugerat iniţial, catalogate de experţi europeni a fi “Junk airplanes”, adică rable. La noi se cunoaşte soarta rablelor, în care suntem experţi! Ca să nu mai amintim de tragedia poloneză! Gratis, gratis, dar aparatele necesită, înainte de toate, operaţiuni de modernizare, achitate de noi, după cum mi-a afirmat deunăzi, direct, dl. Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor. Este vorba de o “primă rată” de 1,3 miliarde dolari. La care se adaugă cheltuieli importante de mentenanţă, deoarece ne căpătuim cu o “mireasă” delicată şi mofturoasă, care trebuie bine întreţinută. Mai un şurub special, mai o supapă specială, mai o garnitură specială, mai un pistonaş special sau aşa ceva, şi tot aşa… Rabla trebuie protejată, nu glumă!

Până una, alta, cetăţeanul de rând se întreabă: de vreme ce stăm cu economia pe butuci, nu s-ar putea măcar amâna această nouă povară pusă pe umerii “românilor”, evocaţi curent de autorităţi?! Să ne ajute măcar în perioada asta grea pe care o parcurgem aliaţii din NATO şi Europa care au mai mulţi euro şi dolari decât noi, şi să ne asigure protecţia până ce ne mai tragem sufletul şi ne redresăm. Iar dacă facem rost de niscai bani, pentru “programe de înzestrare ale armatei”, cum insistă dl. Gabriel Oprea, ministrul Apărării, să-i folosim mai întâi pentru “creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru militarii noştri în teatrele de operaţii”, cum solicit, pe bună dreptate, acelaşi ministru. Pentru că nici noi, la rândul nostru, nu suntem datori, ci îi susţinem: trimitem militari instruiţi, crema Armatei române, şi în Afganistan şi în Irak şi în Bosnia şi în Kosovo. Nu de alta, dar cunoaştem din istoria noastră cum se pune chestiunea cu “donaţiile gratuite”, indiferent despre cine se face vorbirea. Deoarece suntem Stan Păţitul…

Carol Roman