NUMARUL
207-208

NIRO Investment Group

Turul Ciclist al României

Reporter: editura March - 27 - 2010

Competiţiile cicliste au o veche tradiţie în ţara noastră. La 7 ani după prima competiţie oficială de ciclism organizată în Franţa, sub genericul “Turul Franţei”, Bucureştiul a îmbrăţişat ideea şi, în anul 1910, a organizat prima ediţie, intitulată simbolic “Circuitul Munteniei”, la care au luat parte 18 sportivi, învingător fiind italianul Sallo Mario. Dată fiind audienţa pe care o are la marele public această ramură sportivă, sprijinită în anii din urmă de către NIRO Investment Group, ne permitem un scurt remember.

Înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial au avut loc trei ediţii. Turul a fost reluat în anul 1946, când învingător a fost iugoslavul Prosinek, cel ce avea să devină anul următor câştigătorul primei ediţii a celei mai mari competiţii cicliste din lume pentru amatori, “Cursa Păcii”. După o întrerupere de patru ani, competiţia se reia, câştigător fiind Constantin Şandru, de la clubul sportiv C.C.A. Pe parcursul competiţiilor, ne-am bucurat de victoriile a numeroşi sportivi români, printre care Marin Niculescu, Nicolae Vasilescu, Mircea Romaşcanu, maestru internaţional al sportului ş.a. Dan Anghelache a câştigat competiţia, în anul 2007, după zece ani de dominaţie a cicliştilor străini. Sportivi străini din Bulgaria, Iugoslavia, Polonia, Franţa, Germania, Moldova, Ucraina, Turcia, Olanda, Ungaria şi Grecia şi-au pus şi ei amprenta asupra acestei competiţii internaţionale. În urmă cu trei ani, prin rezultate şi eforturi deosebite, FRC a reuşit înscrierea acestei competiţii în Calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale.

Ţinând seama de faptul că acest sport are nevoie de o susţinere financiară solidă, o revigorare a ciclismului s-a datorat Societăţii cu cea mai mare vechime ca partener al Federaţiei Române de Ciclism şi Triatlon, respectiv din anul 1994, NIRO Investment SA. În cei 16 ani de bună colaborare, societatea a sponsorizat “Tricoul Roşu”, în marea competiţie internaţională “Turul Ciclist al României”. Acest tricou este îmbrăcat, etapă de etapă, de ciclistul declarat de comisia de arbitraj a fi cel mai bun sprinteur, iar la finalul competiţiei de cel care a câştigat cele mai multe sprinturi. Este al doilea tricou ca importanţă, după cel galben, în ierarhia oricărei competiţii cicliste. Pentru ataşamentul manifestat faţă de acest sport tradiţional, Federaţia Română de Ciclism şi Triatlon a hotărât desemnarea ca Preşedinte de Onoare a d-lui Nicolae Dumitru, proprietarul Grupului de firme NIRO Investment.

Anul acesta va avea loc cea de-a 47-a ediţie a Turului Ciclist al României, în perioada 5-12 iunie, la care şi-au anunţat participarea sportivi din 14 ţări. Competiţia se va desfăşura sub competenta observaţie a Uniunii Cicliste Internaţionale, care a delegat deja un arbitru internaţional din Germania. Sportul cu pedale românesc, şi în mod special ,,Turul Ciclist al României”, are toate premisele să crească şi să evolueze pozitiv datorită spijinului material al Grupului de firme NIRO Investment.

De altfel, NIRO Investment susţine mai multe discipline sportive. Amintim canotajul, în cadrul căruia a strălucit steaua olimpică Elisabeta Lipă, dar şi secţiile de volei şi rugby aparţinătoare clubului Dinamo. De susţinerea grupului de firme, a d-lui preşedinte Nicolae Dumitru personal, se bucură, totodată, Federaţia de Popice şi Federaţia Română de Handbal. Notabile sunt cele zece burse pentru tot atâtea gimnaste de la Grupul Sportiv Şcolar nr. 2, din Bucureşti şi parteneriatul dintre NIRO Investment şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, prin care s-a asigurat sponsorizarea şi premierea, în valoare de peste 300.000 de euro, a sportivilor români declaraţi învingători la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Ion Badea