NUMARUL
207-208

Editorial

Reîntoarcere la doctrine?

Reporter: editura March - 29 - 2010


Epidemiile îşi fac loc tot mai abitir pe la noi, în acest anotimp primăvăratic. Unele par a fi trecut. Altele au venit epidemile congreselor. Unul după altul, partidele noastre naţionale îşi amintesc că a sosit momentul să-şi spele rufele, în cadrul unor congrese, care de care mai nărăvaşe şi mai puse pe bune sau pe… rele, depinzând de interpretare. Deopotrivă cu alegerea noilor organe, s-au  făcut aluzii şi chiar re-pironări în datele doctrinaire iniţiale, pentru ca milioanele de votanţi să-şi mai amintească de partea cui s-ar afla atunci când vin la vot…

O privire, chiar şi sumară, ne apropie de mari descoperiri ideologice. Să o luăm cu primul partid, Partidul Democrat Liberal, aflat la putere. Se socoteşte că a sosit momentul îndepărtării trandafirului “socialist” din siglă şi al rebotezării în Partidul Popular, “o denumire cu rezonanţă mai apropiată de valorile pe care le promovează” (Sever Voinescu). Se solicită asumarea unei doctrine popular-europene foarte clară, în care să fie regăsite nuanţele de centru-dreapta: liberalismul clasic, creştin-democraţia, conservatorismul sau social-creştinismul. Îţi trebuie multă pregătire ideologică pentru a putea răzbi în acest miş-maş de crezuri politice, menit parcă să-i  mulţumească pe toţi. Posibil da, posibil nu. Depinde de alegător… În orice caz, nu trebuie uitat că PD-ul din 2005 a ieşit din Partidul Socialist European şi Internaţionala Socialistă, deci din stânga eşichierului politic şi a aterizat pe centru dreapta, dar parcă mai mult pe dreapta. Dar nu trebuie să ne mirăm. Acest veritabil complex ideologic este împărtăşit de încă 50 de partide din 27 de ţări europene, între care se află şi 5 partide afiliate din Bulgaria; din România, alături de PDL, şi-au făcut drum, mai demult, UDMR şi PNŢCD.

Cu Partidul Naţional Liberal, lucrurile par oarecum mai clare, declarându-se a fi singurul partid autentic de dreapta din România. Îşi reafirmă vocaţia sa de partid al libertăţilor civile şi al economiei de piaţă, al prosperităţii şi al progresului. Numai că uşor e de zis, dar greu de îndeplinit! Recentul congres al acestui partid  a scos la lumină o idee care e şi nu prea e liberală: alegerile să fie făcute pe liste comune, de echipe (ceea ce nu prea este liberalism,ci mai degrabă…) sau pe liste uninominale, care s-ar apropia de idealul doctrinar.

În acest răstimp, după congres, Partidul Social Democrat este cutremurat din rădăcini de vijelia plecărilor unor  lideri. Vântul înspre putere e molipsitor şi îi aduce multe dereglări, nerecunoscute integral. Posibilitatea ca pe eşichierul politic naţional să coexiste mai multe partide de sorginte social democrată, fiecare cu liderii şi ambiţiile sale, nu poate fi de bun augur pentru stânga românească. Reafirmarea categorică de apartenţă la Internaţionala Socialistă induce ideea că noua formulă se doreşte a se apropia mai mult de păturile  defavorizate şi nevoiaşe. Dat fiind cine sunt unii lideri de la centru şi mai cu seamă cei din judeţe, acest deziderat ar putea fi satisfăcut mai greu.

Partidul Conservator, după un şir întreg de denumiri şi ideologii, ba la stânga, ba la dreapta — ca acum, ia în seamă iniţiativa conservatorilor britanici care s-au retras din Partidul Popular European şi vor să pună bazele unui nou partid european. Cât priveşte PNŢCD, acesta afirmă că se mişcă în zona creştin-democraţiei având o veche afiliere la PPE, dar fără energie, fără o structură consolidată, fără alegători şi, mai cu seamă, fără prea multe perspective. Oricâte intervenţii din exterior au venit pentru a-i reda vigoarea, frâna interioară a predominat.

Alegătorul pus în faţa acestui evantai de oferte ideologice se va decide mai greu. Pentru că, la noi, în practică, dreapta este puternic implantată în stânga şi stânga , la fel, în dreapta. Cine poate alege, după doctrine,  cinste lui!

Carol Roman