NUMARUL
197-198


În numărul viitor vom publica un interviu special, acordat revistei noastre de către dl. Nicolae Idu, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, referitor la Priorităţile anului 2010.

Cine este Excelenţa sa Nicolae Idu?

Din anul 2008, deţine importanta funcţie de Şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în urma unui concurs cu patru etape, organizat de Direcţia Generală Comunicaţii a Comisiei Europene.

Explicând drumul parcurs, dl. Niculae Idu arată, în interviuri acordate presei, că a trecut o primă probă dificilă din etapa întâi, alături de alţi 148 de candidaţi, după care a fost evaluat de o firmă specializată în privinţa calităţilor sale de manager. Apoi a susţinut un important interviu cu directorul adjunct al Direcţiei Generale de Comunicare (DG Comm) din cadrul CE, domnul Panayotis Carvounis. În final, a trecut cu brio discuţia cu directorul general al DG Comm, dl. Claus Sorensen. Fostul comisar european pentru Multilingvism, Leonard Orban, remarca performanţa de a fi numit Şef al Reprezentanţei un candidat din chiar statul de provenienţă.

Niculae Idu este de profesie economist. A fost implicat în procesul de integrare europeană încă din 1991, la început responsabil cu coordonarea programului PHARE din România în cadrul Agenţiei Române de Dezvoltare, apoi,  începând din 2001, deţinând funcţia de director general al Institutului European din România.

O primă agendă de lucru

Niculae Idu a anunţat, încă de la preluarea funcţiei, că activitatea Reprezentanţei CE la Bucureşti se va concentra pe comunicare. “Îmi doresc un parteneriat special cu mass-media. Sper ca presa să ne ajute astfel încât mesajul instituţiilor europene să ajungă la cetăţenii români cât mai exact”. În ce priveşte rolul Reprezentanţei: “Suntem o parte a Comisiei Europene şi reprezentăm punerea în practică a conceptului atât de drag acesteia de Go local. Noi l-am tradus mai lung în Suntem aici pentru a oferi informaţii cetăţenilor, cât mai aproape de nevoile şi casele lor. Misiunea noastră este de a contribui la o cât mai bună înţelegere a procesului de integrare europeană, a valorilor, politicilor şi instituţiilor Uniunii Europene. Vrem să contribuim la existenţa unei Românii europene, nu doar prin statutul de stat membru, ci şi prin implicarea activă a cetăţenilor săi în procesul de construcţie europeană”.
Unele dintre proiectele pe care le-a avut în vedere Niculae Idu au fost duse la bun sfârşit, cum ar fi de pildă extinderea la scară naţională a Centrelor de Informare Europeană, despre care şeful Reprezentanţei CE afirmă că sunt repere importante “în activitatea tot mai reprezentativă legată de accesul la informaţie europeană, în contextul în care aceasta devine un element de consum absolut indispensabil al vieţii cotidiene”. Vizitele în teritoriu, preocuparea pentru absorbţia fondurilor europene, depăşirea efectelor crizei economice sau revigorarea Dunării sunt alte teme importante aflate pe agenda de lucru a Şefului Reprezentanţei CE.

Priorităţi, evenimente, participări

Şeful Reprezentanţei CE are permanent în vedere că UE beneficiază de un înalt grad de încredere din partea cetăţenilor români (Parlamentul European ocupă primul loc, în acest sens, cu 65%, urmat de Comisia Europeană, cu 58%, potrivit Eurbarometrului  lansat în luna ianuarie) şi, ca atare,  este preocupat de direcţiile majore de acţiune, pe termen lung: „Consider că două sunt priorităţile esenţiale: punerea în aplicare a unor politici adecvate de gestionare a resursei umane, care să ia în calcul inclusiv îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi conturarea unui concept şi a unui plan de acţiune concret pentru dezvoltarea infrastructurii de transport. PE TERMEN SCURT, trebuie îmbunătăţit modul de funcţionare a justiţiei şi obţinute rezultate concrete în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi la nivel local”.

Conotaţiile intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, efectele şi beneficiile pe care le aduce acesta Uniunii Europene în general şi României în special au constituit alte subiecte asupra cărora Niculae Idu s-a aplecat în cadrul acţiunii Reprezentanţei de a fi cât mai aproape de oameni şi a contribui la înţelegerea fenomenelor care se petrec la nivelul politicii comunitare. “Noul tratat promovează un sistem instituţional stabil, în care deciziile vor fi adoptate mai repede, mai transparent, cu un control democratic mai solid şi cu un respect mai accentuat pentru luarea deciziilor la nivelul adecvat. Cetăţenii vor avea o mai clară idee despre cine este responsabil, pentru ce şi de ce Uniunea adoptă o anumită decizie. Pentru prima dată, un milion de cetăţeni vor putea să solicite în mod direct Comisiei să iniţieze un proiect de decizie care îi interesează. România este al şaptelea stat membru din UE, sub raport al puterii de vot. Noul tratat, care acordă puteri sporite Parlamentului European şi chiar cetăţeanului european, din punct de vedere al implicării directe în politicile europene, oferă, prin urmare, României, o mai mare putere decizională la nivel european”, punctează şeful Reprezentanţei CE la Bucureşti.

În legătură cu mijloacele prin care UE va depăşi efectele crizei economice, dl. Niculae Idu afirmă că recesiunea “este abordată la nivel european ca un efort de coordonare a politicilor economice ale fiecărui stat în parte, deoarece există o mare interdependenţă economică între statele UE… Există o abordare comună, pentru că procesul de integrare economică presupune acţiuni comune şi o coordonare cât mai strânsă între instituţiile comunitare şi cele naţionale”.