NUMARUL
207-208

ne declară dl. Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, în cadrul interviului special acordat revistei noastre.

Sunteţi cunoscut ca un adept al reorganizării modului de finanţare a spitalelor, în funcţie de o nouă clasificare a acestora. Am dori să cunoaştem cum aţi debutat în această direcţie.

–  Încă din primele zile ale mandatului meu am declarat că 2010 va fi un an dificil pentru sistemul de Sănătate, un an în care nu vor exista minuni şi în care va trebui să dăm dovadă de foarte multă responsabilitate. În acest an, este esenţial să fie instituite măsuri prin care cetăţeanul să simtă că acest sistem se apropie mai mult de el, iar pacientul să ştie că este în central acestui sistem.

Anul acesta căutăm, în primul rând, să regândim modul de finanţare a sistemului şi să stopăm pierderile de fonduri.  Este necesară identificarea de noi surse de finanţare, dar şi identificarea unor soluţii de eficientizare a sistemului. În opinia mea, reaşezarea sistemului din punct de vedere financiar va trebui să aibă în vedere corelarea tarifelor decontate pentru intervenţiile efectuate în cadrul spitalelor. Cred că spitalele trebuie să fie clasificate în 3-4 categorii, astfel încât tarifele pentru acelaşi tip de intervenţie să fie la acelaşi nivel în unităţi din aceeaşi categorie, eliminându-se astfel discrepanţele existente în acest moment în finanţarea sistemului. În fiecare săptămână de când sunt ministru am vizitat unităţile sanitare dintr-un judeţ. Am ţinut ca în fiecare spital să mă întâlnesc cu personalul medical şi administrativ pentru a înţelege care sunt problemele reale. Oamenii mi-au spus că este nevoie de o egalizare a tarifelor pe caz ponderat ce sunt decontate pentru intervenţiile efectuate în diferite unităţi spitaliceşti. Nu este corect ca pentru acelaşi tip de intervenţie să decontăm sume diferite pentru spitale de acelaşi tip şi de acelaşi nivel de competenţă. Aceste tarife pe caz ponderat trebuie unificate pentru ca în sistemul de sănătate să ajungem la o anumită normalitate pe care am pierdut-o de ani buni. Medicina de familie este poarta de intrare în sistemul medical românesc şi, practic, primul sector reformat real în sistemul sanitar. Nu mi se pare în regulă ca în România să cheltuim peste 46% din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate pentru servicii medicale acordate în unităţile spitaliceşti, în timp ce pentru medicina de familie să alocăm doar 5,8%. Aici trebuie reaşezat sistemul.  Este timpul ca medicina de familie să evolueze. Medicul de familie trebuie să devină un real furnizor de servicii medicale care să depindă mai puţin de contractele cu casele de asigurări de sănătate şi să poată veni în relaţie cu mai multe entităţi.

– Legat de prima întrebare s-ar situa şi descentralizarea spitalelor, lucru pe care îl socotiţi a fi absolute necesar.

– Descentralizarea spitalelor reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Sănătăţii pentru anul 2010.
În cadrul procesului de descentralizare, vom păstra sistemul de conducere a spitalelor, respectiv funcţia de manager şi consiliul consultativ al spitalelor. Sunt categorii de spitale care vor rămâne sub managementul statului – institutele de cercetare, centrele de transplant, spitalele clinice, unele spitalele judeţene. Cam 330 de unităţi sanitare vor fi descentralizate, restul vor rămâne la Ministerul Sănătăţii, dar nu numărul lor e important, ci ceea ce vrem să dăm autorităţilor locale. Criteriul principal de transfer al spitalelor e acela de a da comunităţii locale posibilitatea să se implice. Acum avem un sistem cu două capete. Majoritatea spitalelor au clădirile şi structura la autoritatea locală, iar mangementul este al statului. Aşa nu se dezvoltă pe termen mediu şi lung niciun spital. Managementul trebuie să implice autoritatea locală. Nu poţi, ca minister, să ai informaţii corecte şi coerente de la atâtea spitale. Majoritatea unităţilor trebuie date autorităţilor locale.  Dacă anul acesta nu facem descentralizarea, nu ştiu când mai facem! De la bun început, vreau să subliniez că nu intenţionez să desfiinţez funcţia de manager şi să o schimb cu o alta, sub acest pretext înlocuind oamenii de la conducerea spitalelor. Nu exclud posibilitatea unor schimbări la conducerea unităţilor sanitare, dar acestea se vor realiza numai pe criterii de competenţă, nu politice sau de alt fel. Modificările au ca scop eficientizarea activităţii şi a reducerii cheltuielilor nejustificate ale spitalelor, în urma implementării procesului de descentralizare. Atât timp cât cerem asiguraţilor să plătească contribuţia la asigurările de sănătate, este de datoria noastră să fim cumpătaţi şi responsabili în cheltuirea banului public. În perioada imediat următoare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor face o evaluare în teritoriu, care să ne arate modul în care putem trece la descentralizarea sistemului sanitar în condiţii de eficienţă.

– Aţi afirmat că ati dori foarte mult să introduceţi cardul naţional de sănătate. Evident că este un proiect ambiţios care solicit un mare volum de muncă. Am dori câteva desluşiri legate de acest subiect.

– Avem în vedere introducerea cardului naţional de sănătate până la data de 1 ianuarie 2012. Implementarea acestui sistem se va face odată cu informatizarea sistemului.Suntem singura ţară din UE care am rămas fără un sistem sanitar informatizat. Este practic inadmisibil. Cardul de sănătate reprezintă un mijloc de debirocratizare a sistemului, pentru că astfel, oamenii nu vor mai avea nevoie de adeverinţe care să ateste că sunt plătitori de asigurări, pe acest document urmând să se găsească toate datele privind dovada calităţii de asigurat, dar şi istoricul bolilor şi al tratamentelor.

– În final, care credeţi că va fi situaţia spitalelor la sfărşitul mandatului dumneavostră, ţinând seama de rigorile crizei?

– În Romania, Sănătatea este scumpă, in primul rând pentru ca sistemul pierde bani prin scurtcircuitarea traseului pacienţilor. Foarte mulţi pacienţi merg direct la urgenţă sau la spital pentru probleme care pot fi rezolvate din timp şi în ambulator, la medicul de familie sau la specialist. În acelaşi timp, şi spitalele acceptă această obişnuinţă, pentru că le permite să raporteze mai mulţi pacienţi, deci să ceară de la Casa de Asigurări de Sănătate mai mulţi bani pentru servicii. Iar asistenţa medicală în urgenţă şi în spital costă sistemul mai mult decât asistenţa medicală primară. Vreau să aduc sistemul sanitar într-o normalitate din acest punct de vedere.